Title : ТРОЈЦА ПРИЈАТЕЛИ – Само добрите дела го испраќаат човекот до престолот на Бога

ТРОЈЦА ПРИЈАТЕЛИ – Само добрите дела го испраќаат човекот до престолот на Бога

Example User · 7 months ago

Само добрите дела го испраќаат човекот до престолот на Бога

Еден човек имал тројца пријатели. Двајцата од нив многу ги сакал, а кон третиот бил рамнодушен. Еднаш, тој бил обвинет за нешто што не го сторил и требало да се јави кај судијата.

– Кој од вас – им рекол тој на своите пријатели – ќе доје со мене и ќе сведочи перд судијата дека сум невин?

Првиот пријател веднаш се извинил:
– Јас не можам да дојдам со тебе – му рекол тој – бидејќи сум зафатен со други работи.

Вториот пријател го испратил само до судските врати, а третиот, кон кого бил рамнодушен, дошол со него пред судијата и се застапувал за него така ревносно што судијата веднаш го ослободил од обвинението.

Во овој свет секој има тројца пријатели:

ПАРИТЕ, РОДНИНИТЕ ИЛИ ПРИЈАТЕЛИТЕ , И ДОБРИТЕ ДЕЛА.

Првиот пријател, парите, човекот веднаш го напуштаат по смртта.

Вториот, пријателите и роднините, човекот го испраќаат до гробот.

САМО ТРЕТИОТ ПРИЈАТЕЛ, ДОБРИТЕ ДЕЛА, ЧОВЕКОТ ГО ИСПРАЌААТ ДО ПРЕСТОЛОТ НА БОГА.

ДОБРИТЕ ДЕЛА ОДАТ ПРЕД НЕГО И ИЗМОЛУВААТ МИЛОСТ.

Од книгата “Духовен семафор”.

Source: https://pokajanie.mk/2019/12/23/25456/

Related Posts

Image Description
2 years ago

УМОТ ДОДЕКА Е СТРАСТЕН НЕ МОЖЕ ДА СЕ СОЕДИНИ СО БОГА…За оние што го љубат словото на Св. Григориј Палама

Свети Григориј Палама, Архиепископ Солунски ЗА МОЛИТВАТА И ЗА ЧИСТОТАТА НА СРЦЕТО Во три глави 1.Бидејќи Бог е сама добрина, сама милосрдност и бездна на добра волја, тогаш, и оној што ќе се присоедини кон Него, секако ќе се удостои со Божјата милост. Со Него се соединуваат оние, кои ги придобиле б...

Image Description
3 years ago

Сите преподобни и богоносни отци, кои на Света Гора Атонска засветлија

Почитувањето на светителите е основен елемент на православното предание и живот. Преку црквите посветени на нивниот спомен, преку нивните живи икони во вечноста, преку поетичните богослужби, преку нивните интересни житија, преку постојаното повикување на нивните имиња, овие луѓе за нас се многу жи...

Image Description
8 months ago

Воведение на Пресвета Богородица во Храмот

На 4.12.2019 година, кога Црквата го слави Воведението во храмот на Пресвета Богородица, Неговото Високопреосвештенство митрополитот Кумановско-осоговски г. Јосиф, во храмот посветен на Воведението на Пресвета Богородица, во с. Шлегово – Кратовско служеше Света Златоустова Литургија. На Светата Литу...