Title : 32. Недела пред Богојавление!

32. Недела пред Богојавление!

Example Admin User · 1 month ago

    0 minutes, 0 seconds


Свето евангелие според светиот апостол Марко

Јован го објавува доаѓањето на Исуса Христа.

1 Почеток од Евангелието на Исуса Христа, Син Божји,

2 како што е напишано кај пророците: »Еве, Јас го испраќам пред лицето Твое Мојот ангел, кој што ќе го приготви Твојот пат пред Тебе.«

3Гласот на оној, што вика во пустината: пригответе го патот на Господа, израмнете ги патеките Негови.

4 Се јави Јован, крштавајќи во пустината, и проповедаше покајно крштавање за проштавање на гревовите.

5 И излегуваа при него од целата Јудејска страна и од Ерусалим, и сите се крштаваа од него во реката Јордан, исповедувајќи ги своите гревови.

6 А Јован носеше облека од камилски влакна и појас од кожа околу половината своја, и јадеше скакулци и див мед.

7 И проповедаше, велејќи: »По мене иде Посилниот од мене, на Кого не сум достоен да се наведнам и да Му ги одврзам ремењата од обувките Негови.

8 Јас ве крстив со вода, а Он ќе ве крсти со Дух Свети.«

Source: https://pokajanie.mk/2021/01/15/30459/

Share:

Example Admin User

All author posts

Related Posts

Image Description
6 months ago

Митрополит Методиј: Велигденско послание 2020

„Жалоста ваша ќе се претвори во радост… и радоста ваша никој нема да ви ја одземе“ (Јован 16,20 и 22) Најмили мои духовни чеда, Велигден е срцевината на нашата христијанска вера, затоа што нејзин темел и суштина е токму настанот на Христовото Воскресение. Зашто, нашата вера не е некаква утешна ид...

Image Description
6 months ago

За осудувањето (3)

Некогаш во Скитот некој брат паднал во грев. Браќата се собрале и пратиле по ава Мојсеј; но тој не сакал да дојде. Тогаш презвитерот пратил по него со вакви зборови: дојди, те очекува собранието. Авата станал, зел една лоша корпа, ја наполнил со песок и така тргнал. Браќата што му излегле во пресрет...

Image Description
6 months ago

Свети Тејло, епископот на Ландаф

СПОМЕН НА СВЕТИОТ ОТЕЦ ТЕЈЛО, ЕПИСКОПОТ НА ЛАНДАФ, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 9 ФЕВРУАРИ (?-580; велшки: Teilo) Свети Тејло е роден во околината на Пенали кај Тенби (Penally by Tenby), во областа Пемброкшир. Своето образование го стекнал под раководство на светите Дифриг и Павлин, прек...