Светото дело сака чисти раце и чисти срца – Св. Григориј Богослов

Светото дело сака чисти раце и чисти срца – Св. Григориј Богослов

Не сум мислел и не мислам, дека е едно и исто нешто: да водиш стадо овци или волови и да управуваш човечки души. Во првиот случај грижата е една: да ги нахраниш овците и воловите и да ги направиш најдебели. Од пастирот се сака да избере место, да побара вода, да најде пасиште, да го води ст...

Старец Јосиф Спилеот – за молитвата!

Старец Јосиф Спилеот – за молитвата!

Чедо мое, ако внимаваш што ти пишувам, и ако си наложиш себеси подвиг ќе имаш голема полза. Сè што ти се случува ти се случува бидејќи не се присилуваш на молитва. Значи, присили се! Постојано кажувај ја молитвата! Воопшто да не запре твојата уста. Ќе се навикнеш на неа внатре во себе така...

Литургија на „Св. препод. мч –чка Параскева“ во параклисот „Св. Петка“ во нас. Сењак во Штип

Литургија на „Св. препод. мч –чка Параскева“ во параклисот „Св. Петка“ во нас. Сењак во Штип

Детали Родителска категорија: Вести Објавено: 08 Август 2018 Посети: 57 Литургија на „Св. препод. мч –чка Параскева“ во параклисот „Св. Петка“ во нас. Сењак во Штип На 08. 08. 2018 година, Св. препод. Мч – чка Параскева Римј...

Преподобна Параскева Римјанка

Преподобна Параскева Римјанка

"Преподобна Параскева Римјанка"На 08.08.2018 година, кога Црквата го слави споменот на преподобната маченичка Параскева Римјанка, Неговото Високопреосвештенство митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф служеше Света Златоустова Литургија во храмот на света Петка во Куманово. На Светат...

Вечерна богослужба на света маченичка Параскева Римјанка

Вечерна богослужба на света маченичка Параскева Римјанка

"Вечерна богослужба на света маченичка Параскева Римјанка"На 07.08.2018 година, на празникот на св. маченичка Параскева Римјанка, Неговото Високопреосвештенство митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф, служеше вечерна богослужба во храмот на света Петка во Бедиње – Куманово....

Светите отци го поставија послушанието повисоко од постот и молитвата!

Светите отци го поставија послушанието повисоко од постот и молитвата!

ЗА ПОСЛУШАНИЕТО КОН ДУХОВНИКОТ – Св. Силуан Атонски Оној кој сака да се моли непрестано, треба да биде мажествен и мудар и за се’ да го прашува својот духовен отец. И дури и самиот духовник да нема совршено опитно познавање во молитвата, сеедно – прашај и заради твоето смирение Господ ќе те...

За ученоста без искуствено знаење  (Свети Исак Сирин)

За ученоста без искуствено знаење (Свети Исак Сирин)

Свети Исак Сирин вели: „ Едно е достоинството на зборовите од духовно искуство, а друго е достоинството на красноречивите зборови. Ученоста умее да ги украсува своите зборови и кога делото не го изучи искуствено; таа умее сјајно да беседи за вистината, а да не ја познава; вкусила познание н...

Молитва на света Ана

Молитва на света Ана

Света Ана е надеж на неплодните и на оние кои не можат да родат. И таа заедно со нејзиниот сопруг светиот Јоаким со горешти молитви, солзи, постојани молби го умолија Бога да им даде дете. Конечно, Бог ги слушна нивните моитви и во 69 година од животот се удостои да стане ма...

Не се работи за „казна“!

Не се работи за „казна“!

НАШИОТ ПЕКОЛ И НАШИОТ РАЈ ГИ СОЗДАВАМЕ НИЕ, НА ЗЕМЈАТА Не, Бог не нè осудува; човекот е тој што го прави изборот. Човекот заминува во вечноста заедно со неговите гревови. Ако си бил прељубник, или алкохоличар, или си немал љубов во себе, така и ќе заминеш таму. Тука, на земјата, можеш да ги...