Одговори на литургиски недоумици

Јован Фундулис Одговори на литургиски недоумици[1] Кога постои особена причина, дали е можно да се служи Преждеосвештена литургија во другите денови на Великиот пост, односно во понеделник, вторник и четврток? Според денес важечкиот типик, Л...

Дали е опасно да се причестува од една лажица?

За проверената повеќе од илјада години пракса без страв да се употребува општата лажичка при причестувањето Лажица (од грч. Λαβις– клешти, маша) е специјална мала лажичка со крст на крајот од долгата рачка, со која се извршува причестување на лаицит...

Богослужбени одежди: стихар

Ќе се зарадува душата моја во Господа, зашто во риза на спасението ме облече и со одежда на веселие ме промени; како на жених ми стави венец, и како невеста ме украси со убавина. Ова е молитвата која свештенослужителот ја кажува при облекување на ст...

Владика Методиј: Духовниот меч на свети Климент (2)

Потребата од символичко проникнување во својата богоизворна убавина, сведочењето за неа и, конечно, учеството во неа најдиректно е изразена во култот, или поточно културата на свештените одежди, која е неодминлив и клучен елемент на секој религиски...

Дијалошкиот карактер на црковната проповед

Ѓакон Кирче Трајанов Дијалошкиот карактер на црковната проповед 1. Светата литургија според својата структура има дијалошки карактер. Таа е дијалог меѓу црковниот пастир, првенствено епископот, како претстојател на литургискиот собор, и духовното п...

Единството на евхаристиското собрание

Јеромонах Атанасиј Арсоски ЕДИНСТВОТО НА ЕВХАРИСТИСКОТО СОБРАНИЕ Темата неопходно бара најнапред да се направи прецизно разјаснување на термините. Еден од најдревните називи за свештенодејствието, на кое се причестуваме со Христовите тело и к...

Митрополит Методиј: Трпеза на благодарењето

„Човекот е она што тој го јаде“. Актуелизирајќи ја оваа Фоербахова мисла, отец Александар Шмеман ги раскрива нејзините светотаински значења, упатувајќи на фактот дека од трпезата, односно храната и од човековиот однос кон неа ја исчитуваме не само ку...

Александар Шмеман: Споменувањето на упокоените и молитвата за нив

Во раната Црква (и не само во раната, туку и во целата непрекината литургиска традиција којашто, чинам, и денес ја запазила силата, како и пред илјада години) целото богослужение, целиот литургиски живот на Црквата се однесува на упокоените во истат...