Кои се моќните молитви...

Example Super-Admin User · 1 week ago

    1 minute, 2 seconds 
Кои се моќните молитвиОд длабочините на моето срце гласно викам кон Тебе Господи, Господи слушни го мојот глас (Пс. 129, 1). Што значи од длабочините?

Не само со мојата уста, ниту само со мојот јазик, затоа што зборовите се излеваат дури и кога нашите мисли се уште талкаат, туку од длабочините на срцето, со многу грижа и подготвеност, од овие основи на мојот интелект.

Зашто такви се душите на оние кои живеат во неволја, тие го придвижуваат целото срце, повикувајќи се кон Бога со многу очајување.

Молитвите од овој вид имаат голема сила, тие не се соборуваат, ниту се потресуваат, дури и ако ѓаволот напаѓа со голема брзина.

И како што силно дрво, кое длабоко ги раширило своите корени во земјата и ја стегнало својата земја, се спротивставува на секој налет на ветровите, додека она што има корени на површината на земјата, штом дува мало ветре, тоа се тресе и се урива на земјата.

Така е и со молитвата што излегува од длабочините на душата и се искачува одоздола кон горе, па дури и да се појават безброј мисли, па дури и да се втурне целата низа на ѓаволи, таа останува непрестајна и непреобратена додека она што излегува од устата и усните и не се издигнува низ длабочините на срцето, ниту може да се издигне до Бога поради рамнодушноста на оној што се моли.

Зашто тој што се моли на овој начин, штом се случи удар, тој се оддалечува штом има врева, тој се отстранува од молитвата и устата зборува, додека срцето е празно, а умот е пуст;


Свети Јован Златоуст


Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/07/blog-post_61.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
5 days ago

Стани рано да се свртиш кон Бога

 Стани рано да се свртиш кон Бога„Ќе станам рано“ ( Пс. 56:9 ).Ова го кажува човек потиснат од грижи и таги. Ќе стане рано за да се засити со светлината на Божјото лице пред да види нечие човечко лице. За многу слуги Божји - Авраам, Јаков, Мојсеј, Самоил, Исус Навин и други - Светото Писмо вели дека...

Image Description
1 month ago

Писмо на монах до сите Христијани

 Писмо на монах до сите Христијани Постарите генерации ја паметат неделата како денови за утринска литургија и одмор со семејството. Денес, недела е нешто сосема друго. Еве што им рекол еден монах на сите христијани кои не ја празнуваат неделата како што треба според црковното учење:„Христијанине, з...

Image Description
4 days ago

Секој ден го правам мојот Крст...

 Секој ден го правам мојот Крст...Едно од првите движења што еден христијанин ги прави секој ден кога ќе се разбуди и едно од последните пред да заспие, е знакот на Крстот.И не само тогаш многупати секој ден можеме да ги донесеме во нашите мисли благодатите Божји, да Му благодариме, туку и да Го мол...