ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / RSS AGREGATOR

Затоа, во Црквата велиме „прости ми заради Христос!“ (Викарен Епископ Јаков Стобиски)

Вистинското прашање: се каеме или не? Денес сме собрани во последната подготвителна недела за великата и Света Четириесетница, што Црквата ја посветила во сеќавање на изгонувањето на нашите прародители од рајот. Воедно, Светите отци ја нарекле и Неде...


Викарен Епископ Јаков Стобиски: Вистинското прашање: се каеме или не?

На секоја Литургија, ако ги слушате внимателно молитвите, оној дел што Црквата го нарекла и го доживува како анамнеза, сеќавање, е спомнување за сето она што Господ го направи за нас – смртта, гробот, погребението, тридневното воскресение, вознесувањ...


Жарко Ѓорѓиовски✥ Недела Сиропусна ✥ (10.03.2019)

& Во денешново евангелско четиво Господ Исус Христос не упатува на три основни чекори: простувањето, постењето и безвременската награда која не очекува. И токму првиот чекор е простувањето: „Ако им ги простите на луѓето гревовите нивни и вам ќе ви ги...


Кога со блудницата се прегрнуваше не се срамеше, а кога тргна да се покаеш, се срамиш? (Св. Јован Златоуст)

Беседа на Св. Јован Златоуст -прв дел) Слушај внимателно. Срамот не отстапува од гревот, а со покајанието храброста е споена. Добро размисли за тоа за што говорам. Сотоната го пореметил тој поредокот па со гревот ја здружил храброста а со покајанието...


Друго место и друг начин не постои за оние што се мртви за светот! (Страшниот Суд)

Страшниот Суд (02.03.2008) Деца, забележувате ли дека прашањата на коишто ќе треба да одговориме на Страшниот суд воопшто не се однесуваат на верата и Црквата на која припаѓаме, туку на конкретните лични дела на милосрдие: дали кога Господ Христос бе...


БEСEДА за љубoвта над сeкoја љубoв

Цeлoтo Eвангeлиe учи дeка трeба да сe oстави пoмалoтo заради пoгoлeмoтo, минливoтo заради нeминливoтo, лoшoтo заради дoбрoтo, eвтинoтo заради драгoцeнoтo. Кoга Eвангeлиeтo нe би вeтувалo пoгoлeми врeднoсти, тoгаш кoј би гo oставил пoмалoтo? Кoга нe б...


ЗАРОБЕНИЦИ НА ДОБРОТО!

Кога човек ќе стане заробеник на доброто, тогаш престанува гревот, и живее Христос Bo себе имаме два света, добар и лош. И двата ја црпат својата сила од еден извор. Таа сила е како батерија. Ако лошиот ја стави батеријата во штекерот, тогаш нѐ води...


…Човекот самиот себеси се проколнува творејќи зло!

Црквата не проколнува, туку благословува (20.02.2014) Кога ќе нè заболи забот, одиме на заболекар. Кога ќе ни се расипе автомобилот, го носиме на автомеханичар, итн. Кога е во прашање пак, Црквата, сите мислиме дека знаеме сè. Тоа, од една страна, и...


Take Me Top
Copyright © 2017 Ogledalo   |   All Rights Reserved   |   Designed By Zoran shefot Bogoevski