Image description
Поуки
  13 hours ago
 • 10

НЕ ОТКРИВАЈ ЈА ДУШАТА ПРЕД СИТЕ

 НЕ ОТКРИВАЈ ЈА ДУШАТА ПРЕД СИТЕКај еден мудрец дошла млада, убава девојка, целата облеана во солзи.- Што да правам? – низ солзи прашала таа. Секогаш се обидувам да се однесувам добро со луѓето, никого не повредувам, помагам со што можам. И покрај тоа што со сите сум добра, често наместо благодарнос...

Read More
Image description
Поуки
  19 hours ago
 • 10

Свети Дух, Свето Писмо (Библија) , Света Причест

Свети Дух, Свето Писмо (Библија) , Света Причест  Еден начин на кој можеме да го примиме Светиот Дух е со читање и слушање на Библијата.Библијата е за човекот ризница, од која може да црпи светлина и живот, која просветлува и живот, кој оживува и утешува и радува; Светата Библија е еден од најскапоц...

Read More
Image description
Поуки
  23 hours ago
 • 10

Нашите зли мисли, нашата зла настроеност влијае на другите луѓе...

 Нашите зли мисли, нашата зла настроеност влијае на другите луѓе... Еднаш ни откри Свети Порфириј Кавсокаливит: „Затоа, треба да најдеме начин на кој можеме да ги исчистиме нашите длабочини од секакво зло“.Кога нашата душа е осветена, тогаш таа зрачи со добрина.Потоа тивко испраќаме љубов без да каж...

Read More
Image description
Беседи
  1 day ago
 • 15

Митрополит Струмички г. Наум: За да бидат сите едно…

Христовата првосвештеничка молитва: „За да бидат сите едно, како што си Ти, Оче, во Мене, и Јас во Тебе; па така и тие да бидат во Нас едно, и да поверува светот дека Ти си Ме пратил“ (Јован 17, 21), треба да биде основа, содржина и цел на православниот духовен подвиг и нашиот лично-соборен живот, [...

Read More
Image description
Поуки
  1 day ago
 • 16

Слово за Денот на Педесетница - Свети Праведен Алексеј Мечев

  Слово за Денот на Педесетница - Свети Праведен Алексеј Мечев  Благодатните дејства на Светиот Дух врз христијанитеНа денот на Светата Педесетница ќе зборуваме за тоа колку се драгоцени и спасителни дејствата на Светиот Дух исполнети со благодат за нас христијаните. Слегувањето на Светиот Дух врз А...

Read More
Image description
Поуки
  1 day ago
 • 14

Гласот на Педесетницата е глас на создавање кое се трансформира во славна слобода на Божјите деца.

 Гласот на Педесетницата е глас на создавање кое се трансформира во славна слобода на Божјите деца.Земјата е чудесно место - без оглед на тоа каде одиме - колку длабоко , колку  далеку , колку високо , колку е жешко ,како е гостопримливо - на ова место наоѓаме живот.Каде и да погледнеме на најблиски...

Read More
Image description
Поуки
  2 days ago
 • 17

Духовденска задушница- сабота пред Педесетница

 Духовденска задушница- сабота пред ПедесетницаСпомнувањето на сите починати благочестиви христијани во саботата пред Педесетница е востановено затоа што со собитието на слегувањето на Светиот Дух се завршило домостроителството на спасението на човекот, а во тоа спасение учествуваат и упокоените. За...

Read More
Image description
Поуки
  2 days ago
 • 20

Душите трпеливо го чекаат своето воскресение…

 Душите трпеливо го чекаат своето воскресение…Да не заборавиме е сабота ден пред Педесетница, да запалиме свеќа и да се помолиме за сите оние што ги сакавме и не се веќе со нас... И заспаните мои, во слава спомни ги кога ќе дојдеш. Наши и на сите луѓе. Да се ​​сретнеме во Твојата љубов!Сабота на душ...

Read More
Image description
Поуки
  3 days ago
 • 18

Христови маченици, цвеќиња што цветаат и никогаш не венеат...

 Христови маченици, цвеќиња што цветаат и никогаш не венеатХристови маченици, цвеќиња што цветаат и никогаш не венеат.Христови маченици, зимзелено цвеќе, живо во зима,попрскани со крв, се искачуваат до небото.Сведоци Христови, мириси на темјан, светилки на Божјата светлина, вие,кои добро се трудевте...

Read More
Image description
Поуки
  3 days ago
 • 23

Се плашам дека еден ден нема да се разбудам...

  Се плашам дека еден ден нема да се разбудам...Се плашам дека еден ден нема да се разбудам...Се плашам дека еден ден ќе се разбудам и ќе ми недостигаат луѓето што ги повредив.Се плашам дека еден ден ќе се разбудам и дека тие што се уште не сум ги простил ги нема.Се плашам дека еден ден ќе се разбуд...

Read More

Popular Posts