Image description
Беседи

Митрополит Струмички Наум: Недела на православната вера (05.03.2023)

(Архива) Недела на православната вера (24.02.2018 10:08)Денешново евангелие (види: Јован 1, 43–50) е уште едно историско сведоштво и конкретен пример на совршена молитвена заедница и однос помеѓу Бог и човекот; сведоштво за исполнета молитва. Кога Христос му вели на Натанаил: „Кога беше под смокват...

Read More
Image description
Поуки

Наoѓањe главата на св. Јoван Крститeл

Наoѓањe главата на св. Јoван Крститeл. Вeликиoт и славниoт Крститeл Јoван бил исeчeн пo жeлба и нагoвoр на злoбната Ирoдијада, жeната на Ирoд. Кoга св. Јoван бил исeчeн, Ирoдијада нарeдила главата да нe му сe закoпува заeднo сo тeлoтo, oти сe плашeла страшниoт прoрoк нeкакo да нe вoскрeснe. Затoа...

Read More
Image description
Катехизис

Отец Хараламбос Пападопулос: Нема среќни деца без среќни родители

– Правам сѐ за да бидат среќни моите деца. – Да? – Работам една или две работи. Им обезбедувам сè облека, храна, курсеви за дополнително учење, и што и да сакаат. Можеби прилично сум отсутен од дома, можеби не ги гледам доволно, но знам дека не се гладни. Не би сакал ништо да им недостасува. – А што...

Read More

Popular Posts