Помилуј го брат ти и Господ ќе те помилува

Example Super-Admin User · 2 weeks ago

    0 minutes, 35 seconds


Помилуј го брат ти и Господ ќе те помилува


Христос ни рекол: „со која мерка ќе измерите, ќе ви се мери“. Со мерката со која мериш друг човек, Бог ќе те измери.

Ако си љубезен кон другите, Бог ќе биде љубезен кон тебе.

Ако си милодтив кон другите, Бог ќе биде милостив кон тебе.

Ако сте нељубезни кон другиот, Бог ќе биде нељубезен кон вас.

Затоа изберете.

Затоа отците рекоа дека нашето спасение зависи од нашиот брат, а не од некој друг.

Го видовте својот брат, го видовте Господа, вашиот Бог.

Си го видел брат ти, си го видел самиот свој Бог!

Затоа треба да откриеме дека кога имаме милост кон друга личност, не се смилуваме на другиот, се смилуваме себеси и не го разбираме тоа.

Се сожалуваме. Другото, не е важно што е другото…

Важно е тој да стои пред мене.

Помилуј го брат ти и Господ ќе те помилува.


Митрополит Атанасиј Лимасолски

Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/06/blog-post_10.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
6 days ago

Масло од кандилото на Свети Гаврил Грузијски

Масло од кандилото на  Свети Гаврил Грузијски Моето дете имаше многу тешко оштетување на окото.  Видот нагло му падна на минус пет и овој процес не запре.  По уште еден преглед, беше одлучено да се изврши сложена микрохируршка операција, што ќе биде четврта операција по ред за моето дете.  Сите бевм...

Image Description
3 weeks ago

Недела на раслабениот - Свети Лука Кримски

Недела на раслабениот - Свети Лука КримскиЕдна вечер  Св. Пророкот Давид одмараше на покривот на својата куќа, а од висината на покривот видел една исклучително убава жена како се капе во соседниот двор. Тој се разгоре од страст за неа и ги испрати своите слуги да ја доведат во неговата куќа. Царот...

Image Description
3 weeks ago

Не кажувај: „Немам гревови“

Не кажувај: „Немам гревови“Дали би сакале да знаете дали Исповедта е толку потребна?Порано почесто одевте на исповед, но прекинавте затоа што некој ве исмејуваше поради тоа. Не требаше да прекинуваш. Кого не се исмејуваат луѓето?Знаете што рече најпроникливиот од сите: „Тешко вам што се смеете сега,...