ДОАЃАЊЕТО НА САМАТА БОЖЈА ИКОНА

ДОАЃАЊЕТО НА САМАТА БОЖЈА ИКОНА

Кога Бог, Кој има власт над сите и преку Својот Логос го создаде човечкиот род, знаел, се разбира и за слабите страни на човековата природа, односно дека таа нема да биде во состојба самата по себе да Го спознае Творецот, па дури и да го сфати поимот Бог; бидејќи Тој е несоздаден, а ние од...

Мудреците и даровите

Мудреците и даровите

Поклонението на мудреците, мудрите мажи кои не припаѓаа на опкружувањето на Исуса, ја покажува божественоста и неговата посебност: мудреците беа први претставници на јазичниците кои Му се поклонија на Исуса. Во Средниот век овие мудреци беа почитувани како светители. Апокрифното Јаковово...

ЛАЖНА МОЛИТВА?

ЛАЖНА МОЛИТВА?

Често лажната фарисејска молитва развива во човекот особена гордост, тој почнува да ги прекорува и да ги учи другите, како да стекнал право на тоа. Во својот живот таквите лицемерни „молитвеници“ знаат да се навредат, да бидат раздразливи и зли, поради што, гледајќи го тоа, неверните зборув...

Монахољубивиот епископ Антониј Комбос

Монахољубивиот епископ Антониј Комбос

(1920-2005) Блаженоупокоениот митрополит Сисаниски и Сијатиски г. Антониј Комбос е роден во 1920 година во Аргос Арголидски. Има дипломирано на Педагошката академија и на Богословскиот факултет во Атина. Своето богословско образование го довршил на универзитетите во Оксфорд и Париз. Бил д...

ШТО НАЈМНОГУ ГО ВРЗУВА МАЖОТ ЗА ЖЕНАТА (Старец Пајсиј)

ШТО НАЈМНОГУ ГО ВРЗУВА МАЖОТ ЗА ЖЕНАТА (Старец Пајсиј)

Љубов меѓу сопружниците – Игуманијо, дали му напиша на Димитриј честитка за венчавката? – Да, старче. – Донеси ја честитката и јас нешто да додадам: „Христос и Пресвета Богородица нека бидат покрај вас. Ти давам благослов, Димитриј, да се скараш со цел свет, освен со Марија! Истото важи и з...

Десет совети за Новата година

Десет совети за Новата година

Првиот ден од Новата година традиционално е ден кога се вртиме кон минатото за да го преиспитаме, и поставуваме нови цели за годината што ни доаѓа. Овие цели по магазините се нарекуваат „резолуции“. Си ветуваме дека ќе ослабеме, повеќе ќе вежбаме, ќе работиме на подобрување на кариерата и сличн...

ПЛУКАМ НА ТАКВОТО ЗДРАВЈЕ! Старец Пајсиј (Демоните дури и да го лекуваат телото, го лекуваат за да ја умртват душата)

ПЛУКАМ НА ТАКВОТО ЗДРАВЈЕ! Старец Пајсиј (Демоните дури и да го лекуваат телото, го лекуваат за да ја умртват душата)

Така што, биди убеден брате, дека само Бог е вистинскиот лекар на душите и на телата, а маѓесниците и демоните не лекуваат вистински туку – навидум. Да претпоставиме дека по Божјо допуштение го лекуваат телото, но, знај дека го лекуваат со цел да ти ја умртват душата. Како? Со тоа што ќе те...

УМОТ ЗАСТАНА…(за молитвата- Архимандрит Софроније)

УМОТ ЗАСТАНА…(за молитвата- Архимандрит Софроније)

Болките на христијанското срце не се патолошка појава: тие никнуваат органски, родени од сопатничката љубов, тие не се ниту последица на психолошките конфликти, ниту резултат на оние или овие незадоволени страсти. Тие се од сосема друга природа. Нашето родено за вечноста со Бога, врзано е с...

УМОТ ЗАСТАНА… (За молитвата – Архимандрит Софрониј)

УМОТ ЗАСТАНА… (За молитвата – Архимандрит Софрониј)

Болките на христијанското срце не се патолошка појава: тие никнуваат органски, родени од сопатничката љубов, тие не се ниту последица на психолошките конфликти, ниту резултат на оние или овие незадоволени страсти. Тие се од сосема друга природа. Нашето родено за вечноста со Бога, врзано е с...

Во конфликт со Божик

Во конфликт со Божик

Празникот на Рождеството Христово од нас бара пост и сериозна духовна подоготвка, за да можеме да го дочекаме со љубов и радост. Тоа зошто треба да постиме пред поголемите црковни празници е сложено прашање. Протоѓаконот Андреј Кураев вели дека ова предание е родено од христијанската љубов кон...

Митрополит Струмички Наум - Ние не сме посебни, ние сме последни (30.12.2017 10:03)

Митрополит Струмички Наум - Ние не сме посебни, ние сме последни (30.12.2017 10:03)

  Да не си помисли некој, бидејќи сме се собрале оваа ноќ на бдение на Црквата Божја – наместо заедно со сите други луѓе да го прославуваме административниот почеток на новата година, дека сме нешто посебни, подобри. Не, ние не сме посебни, ние сме само последни. Последни, непотребни и бескорис...

Митрополит Струмички Наум - Ние не сме посебни, ние сме последни (30.12.2017)

Митрополит Струмички Наум - Ние не сме посебни, ние сме последни (30.12.2017)

  Да не си помисли некој, бидејќи сме се собрале оваа ноќ на бдение на Црквата Божја – наместо заедно со сите други луѓе да го прославуваме административниот почеток на новата година, дека сме нешто посебни, подобри. Не, ние не сме посебни, ние сме само последни. Последни, непотребни и бескорис...

БEСEДА за вeрнoста вo страдањeтo и вeнeцoт на живoтoт

БEСEДА за вeрнoста вo страдањeтo и вeнeцoт на живoтoт

Нe бoј сe вooпштo oд oна штo ќe има да прeтргаш… Биди вeрeн дo самата смрт и ќe ти гo дадам вeнeцoт на живoтoт. (Oткр. 2:10). Гoспoд сo свoeтo страдањe ги oлeснил нашитe страдања. Oн прeтрпeл најгoлeми маки и излeгoл какo пoбeдник; затoа Oн мoжe да нè oхрабрува вo нашeтo малo страдањe. Oн с...

Старец Порфириј Кавсокаливит – ВОСПИТУВАЊЕТО НА ДЕЦАТА

Старец Порфириј Кавсокаливит – ВОСПИТУВАЊЕТО НА ДЕЦАТА

Претерано заштитничкиот став на родителите не им дозволува на децата да созреат Има уште нешто што им нанесува штета на децата. Тоа е претерано заштитничкиот став, односно претераната грижливост на родителите, нивната грижа и вознемиренист околу децата. Да ви раскажам за еден случај. Една м...

Детски Новогодишен и Божиќен концерт во Кочани

Детски Новогодишен и Божиќен концерт во Кочани

Детали Родителска категорија: Вести Објавено: 29 Декември 2017 Посети: 662 Детски Новогодишен и Божиќен концерт во Кочани На 28. 12. 2017 година, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички г. Иларион, заедно со Ми...