Title : 31 Недела по Педесетница – Исусе, помилуј ме! За жал, вакви сцени и денес се повторуваат безброј пати

31 Недела по Педесетница – Исусе, помилуј ме! За жал, вакви сцени и денес се повторуваат безброј пати

Example Admin User · 4 months ago

    0 minutes, 2 seconds


31 Недела по Педесетница

„40. Исус застана и заповеда да Му го доведат. И кога оној се приближи до Него, го праша,

41. велејќи: „Што сакаш да ти направам?” Тој рече: „Господи, да прогледам!”

„….Но тука станува збор за еден, и тоа за оној’што бил попознат во градот, за Вартимеј. Овој слепец не само што бил слеп, туку бил и сиромав, оти се вели:

„Седеше крај патот и просеше”. Просењето e занимање на голем дел од слепите во светот. Дали може некој да не го види прстот Божји во тоа што меѓу сиромасите најголем e бројот на слепите во светот?

Бидејќи слепиот сам не гледа, него треба што повеќе другите да го гледаат. Така тој служи за жива опомена на луѓето, Божја опомена.

Богатиот слепец кој слепува во своите четири ѕида, e двоен слепец, зашто ниту самиот гледа, ниту пак e гледан, та останува неполезен и за себеси и за другите.

Сиромавиот слепец e принуден да се движи меѓу луѓето заради питање. И така Вартимеј седеше, како и секогаш, крај прашливиот пат и бараше милостиња од минувачите.

„И штом чу дека покрај него врви народ, праша: Што e тоа?” Во тоа време многу народ одеше по Христа. И шумот на одењето на масата го чу Вартимеј co својот изострен слух, којшто, како што e познато, поради слепилото се засилува.

„My кажаа дека минува Исус Назареецот. Тогаш тој извика и рече:

Share:

Example Admin User

All author posts

Related Posts

Image Description
1 year ago

Митрополит Методиј: Велигденско послание 2020

„Жалоста ваша ќе се претвори во радост… и радоста ваша никој нема да ви ја одземе“ (Јован 16,20 и 22) Најмили мои духовни чеда, Велигден е срцевината на нашата христијанска вера, затоа што нејзин темел и суштина е токму настанот на Христовото Воскресение. Зашто, нашата вера не е некаква утешна ид...

Image Description
11 months ago

Свети Кирил, архиепископ Александриски ( Tој ја составил „Богородице Дево, радувај се!)

Свети Кирил, архиепископ Александриски По потекло благородник и близок роднина на Теофил, патријархот Александриски, по чијашто смрт самиот беше посветен за патријарх. За време на својот живот водеше три лути борби: со еретиците новацијани, со еретикот Несториј и со Евреите во Александрија. Новациј...