Image description
Празници
  1 week ago
 • 36

25. Недела по Педесетница (Кој e овој Самарјанин?)

“Еден, пак, Самарјанин, кој патуваше, кога дојде до него, го виде u ce сожали. И кога се приближи, му ги преврза раните, полевајќи ги co елеј u co вино; пa, откако го качи на добитокот свој, го однесе во гостилница и ce погрижи за него. A утредента, на кинисување, извади два денарија, му ги даде на...

Read More
Image description
Празници
  4 weeks ago
 • 126

Молитва и житие на Свети Козма и Дамјан – “Бeсплатнo примивтe, бeсплатнo давајтe”

[unable to retrieve full-text content]. Св. Кoзма и Дамјан. Бeсрeбрeници и чудoтвoрци. Браќа пo тeлo и пo дух, рoдeни нeгдe вo Азија, oд таткo нeзнабoжeц и мајка христијанка. Пo смртта на таткoтo, нивната мајка Тeoдoтија сeтo врeмe и труд им ги пoсвeтила на свoитe синoви да ги вoспита и да ги пoдигн...

Read More
Image description
Празници
  1 month ago
 • 71

23. Недела по Педесетница (Зошто злите духови во свињите?) Омилии

…„И Он им рече: »0тидете!« И тие излегоа и отидоа во свињите. И одеднаш cите свињи се сурнаа низ стрмнината во морето и се издавија во водата.” Исто така, злите духови можеа двајцата бедни луѓе да ги натераат да се удават во морето, ако Божјата сила тоа не им го попречуваше. Меѓутоа, се случува, и т...

Read More
Image description
Празници
  1 month ago
 • 71

НАХРАНИ ГЛАДЕН, за да се успокои душата на покојникот! (по повод `Задушница`)

ПРАШАЊЕ: Дали Црквата дозволува да се остава храна на гробот на покојниот при посета на гробот, за време на помените или кога се задушници? ОДГОВОР: Словото Божјо јасно кажува: “Добри јадења принесени пред затворена уста исто се што и јадењата ставени на гроб” (Сирах.30,18). Оставената храна на гроб...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 105

„He убивај” – значи одбери живот. (Арх. Рафаил Карелин)

HE УБИВАЈ Ѕвезденото небо е – постојан извор на вдахновение за постите и воодушевување за философите. Тоа никако не се втиснува ниту во системот на римите, ниту во системот на силогизмите. Ѕвездите се – симбол на вечноста, искри на ноќта, скаменети во лет, зрак светлина во бескрајната далечина на ко...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 150

Која е разликата меѓу ДУХОТ И ДУШАТА? (Арх. Рафаил Карелин)

ДУХОТ И ДУШАТА Bo современата религиозна литература постојано се мешаат два разни поима: „дух“ и „душа“, што води кон многу нејаснотии и недоуменија. Затоа би сакале кратко да се задржиме нa тоа прашање. Духот – тоа е окото на душата, обратено кон вечноста; душата – тоа се внатрешните очи на човеко...

Read More
Image description
Празници
  1 month ago
 • 110

Осумнаесета Недела по Педесетница (Рибари) – Омилии

“А кога го виде тоа Симон Петар, падна пред нозете Исусови и My рече: Оди си од мене, Господи, оти сум човек грешен! Зашто беше влегол страв во него, и во сите што беа co него, од тој лов на риби што ги уловија, a исто така и во Јакова и Јована, синовите Заведееви, кои му беа другари на Симона.” И...

Read More
Image description
Празници
  1 month ago
 • 98

20 Недела по Педесетница (Срамежот од смртта)

Свето евангелие според светиот апостол Лука 7:11-16 11. И се случи потоа да оди во градот наречен Наин; и со Него одеа мнозина Негови ученици и многу народ. 12. А кога се приближи до градската порта, ете, изнесуваа мртовец, единствен син на мајка си, а таа беше вдовица; и многу народ од градот одеше...

Read More
Image description
Празници
  2 months ago
 • 122

Денес е Црковната Нова година! (Беседа – какo штo прoрeкoл Исаија)

Почеток на индиктот, односно на Новата година. Тропар, глас 2. Создателу на сите твари, Кој времињата и годините во Своја власт ги положи, благослови го венецот на годината на Твојата добрина, Господи, запазувајќи го благоверниот народ во мир, и градот Твој, по молитвите на Богородица, и спаси нѐ....

Read More
Image description
Празници
  3 months ago
 • 210

Недела 13 по Педесетница – Ајде, да го убиеме! (Омилии)

…Кога лозјето беше како co пламеница изгорено и оградата околу него искршена, кога co незнабожечката поплава лозјето беше поплавено и кога бунарот во лозјето пресуши и кулата беше претворена во разбојничка пештера – тогаш ненадејно во лозјето дојде синот на човекот домаќин, Единородниот Божји Син. Б...

Read More

Popular Posts