Title : 35 –та недела по Педесетница (Прогледај!)

35 –та недела по Педесетница (Прогледај!)

Example Admin User · 7 months ago

    0 minutes, 0 seconds


35 –та недела по Педесетница

Апостол од Послание до 1 Тимотеј (1, 15-17)

15 Верни се и достојни за секакво примање зборовите, дека Христос Исус дојде во светот да ги спаси грешниците, меѓу кои сум прв јас.

16 Па затоа бев помилуван, за да ја покаже Исус Христос прво на мене сета долготрпеливост, како пример на оние, кои што ќе поверуваат во Него за живот вечен.

17 А на Царот на вековите, на Нераспадливиот, Невидливиот, Единствен премудар Бог – нека е чест и слава во сите векови. Амин!

Евангелие од светиот апостол Лука (18, 35-43), зачало 93.

35 А кога се приближуваше Он до Ерихон, еден слепец седеше крај патот и просеше;

36 и штом чу дека покрај него врви народ, праша: »Што е тоа?«

37 Му кажаа дека минува Исус Назареецот.

38 Тогаш тој извика и рече: »Исусе, Сине Давидов, помилуј ме!«

39 Оние, што одеа напред, го искараа да молчи; но тој уште погласно викаше: »Сине Давидов, помилуј ме!«

40 Исус застана и заповеда да Му го доведат. И кога оној се приближи до Него, го праша,

41 велејќи: »Што сакаш да ти направам?« Тој рече: »Господи, да прогледам!«

42 Тогаш Исус му рече: »Прогледај! Верата твоја те спаси.«

43 И одеднаш прогледа и тргна по Него, славејќи Го Бога. И сиот народ, кога го виде тоа, Му воздаде слава на Бога.

Source: https://pokajanie.mk/2021/02/02/30596/

Share:

Example Admin User

All author posts

Related Posts

Image Description
9 months ago

Ретроспектива (2005-2020):НЕБЕСНИТЕ ЧУДА НА СВЕТИ НИКОЛАЈ (I-III)

19ти декември   2020 лето Господово Еве светител Божји којшто постојано го пишува Евангелието Христово; го пишува непрестајно од небото со своите чуда, како што непрестајно го пишуваше во времето на својот живот на земјата. Го пишува по целата земја, на сите пет континенти. Сиот исполнет со чу...

Image Description
6 months ago

Прилепскиот вероучител – Канадски Златоуст

ПРИЛЕПСКИОТ ВЕРОУЧИТЕЛ – КАНАДСКИ ЗЛАТОУСТ Проверувајќи ги архивските материјали на Прилепската гимназија меѓу двете војни, меѓу списоците на професорскиот кадар од Гимназијата, како и во извештаите од работата на Гимназијата, сретнав едно име, кое во мене предизвика љубопитност да научам неш...

Image Description
1 year ago

Радоста на апостолите

Во тропарот на празникот пееме: „Си се вознесол во слава, Христе Боже наш, причинувајќи им радост на Твоите ученици“. Овде би се задржал на радоста, која ја доживеале светите апостоли и Пресвета Богородица, а која е карактеристика на православните христијани. Во псалмите и...