АПЕЛ ЗА ЗАЕДНИЧКО ДЕЛО ВО СЛАВА НА СВЕТИ НИКОЛА!

Example Admin User · 2 years ago

    2 minutes, 2 seconds


август 2021 г

Измина една година од апелот и иницијативата

за возобновувањето на уште еден свет храм, посветен на Свети Никола Чудотворец.

Да бидете во тек, да ве информираме чесно дека во текот на оваа измината година се собраа:

67600  денари, а на девизната сметка 437 евра,

Фала  на верните браќа и сестри. Свети НИкола да се моли на Бога за нив!

Најнова вест и радост ни е,  деновиве, што големиот, а млад човек и верник, брат  Дарко МИхлијанов  се понуди да помогне преку својата градежна фирма.
https://m.facebook.com/darko.mahlijanov

Благодарност на сестра Марија Рунтева – архитект  која на почетокот  безусловно се понуди за  помош, заради почит кон Свети Никола и Бога.

.……….

Еве, да ве потсетиме на апелот кој лани го објавивме, во скромно очекување дека и понатаму скромно ќе ни помагате во ова дело.

…………………………………………………………

2.август 2020г.

Драги наши браќа и сестри – православни христијани и верници и сите останати луѓе!

Во името на иницијативниот одбор, а со благослов на Митрополит Повардарски Агатангел, ви го упатуваме овој апел и молитвена молба за помош, за да го исполниме сонот на мнозина од нас, безусловно и љубовно да послужиме на Бога, па сите заедно да земеме учество во возобновувањето на уште еден свет храм, посветен на Свети Никола Чудотворец.

Нека биде за радост и сведоштво на идните поколенија.

Урнатините од црквичката се наоѓаат во село Ветерско, на подножјето на Градиштанската планина, на 16 километри од Велес. Се претпоставува дека црквата е разорена од турците и маџирите – бегалци, возонбовена во 20. век.

 

 

 

Тажна е глетката денес на ова свето место.

Успеавме со скромни сили ние, иницијативниот одбор, да изработиме идеен проект за нејзиното возобновување.

Благодарност до браќата кои безусловно помогнаа во тоа.

И тука застанавме. Толку ни се силите и можностите  🙁

 

Ни треба подршка и помош за уште многу фази до реализација на крајната цел – да блесне уште еден храм во слава на Бога, црквата Свети Никола како заеднички наш подвиг.

Да оживее духот православен, преку богослуженија во него, за да се спасуваме преку Светата причест и молитвата кон Светителот, за тој пак, Свети Никола, да се застапува и моли за сите нас кои ќе помогнеме, ама и за сите луѓе знајни и незнајни.

За оваа цел, ништо сами, ние неколкумина не можеме. Сета надеж ни е во вас, драги браќа и сестри, да помогнете спрема силите, а во слава на Бога и Свети Никола.

Со надеж во БОга, ви благодариме однапред. Нека го моли Бог Свети Никола за сите, за исцеление на душите и телата наши!

 

Вака би изгледало нашето заедничко дело !

Свети Никола на помош биди ни…

Број на жиро сметка…

Комерцијална банка АД Скопје
број на сметката  30000 7044714858
партија  44714866 Иван костовски

Подготви – ПОКАЈАНИЕ

Source: https://pokajanie.mk/2020/08/02/28638/

Share:

Example Admin User

Numquam earum rerum voluptas dolorum est est dolore. Sint aliquid provident voluptas laboriosam in id tenetur. Natus reiciendis voluptates ipsum itaque et nulla at. Explicabo et qui dolorem a odio placeat minus. Debitis delectus expedita voluptatem dicta earum aut. Quia ut maxime voluptatem voluptas. Doloribus tempora repellendus at voluptas.

All author posts

Related Posts

Image Description
2 years ago

ВТОРИОТ БРАН НА КОВИД ЌЕ ГО „ПОГРЕБЕ“ ПАТРИЈАРХОТ КИРИЛ

http://rossiyaplyus.info/21802-09/ …. ВТОРИОТ БРАН НА КОВИД ЌЕ ГО „ПОГРЕБЕ“ ПАТРИЈАРХОТ КИРИЛ Започна. Генералниот секретар на Обединетите нации рече дека по првиот бран на Ковид „не успеа тестот за меѓународна соработка“. Израел го заострува карантинот и на своите граѓани им забранува да се оддалеч...

Image Description
2 years ago

Ново издание на нашата Епархија

НОВО ИЗДАНИЕ НА НАШАТА ЕПАРХИЈА Со Благослов на надлежниот епархиски архиереј, Митрополитот Петар, излезе од печат книгата „Историја на Плетварско-беловодичката парохија при Прилепското архиерејско намесништво – Преспанско-пелагониска епархија“. Книгата претставува историски осврт на животот и фунци...

Image Description
2 years ago

Поглаварот на Коптската Црква го критикуваше претседателот на Египет

ПОГЛАВАРОТ НА КОПТСКАТА ЦРКВА ГО КРИТИКУВАШЕ ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ЕГИПЕТ Поглаварот на Коптската Црква, патријархот Тавадрос II, го критикуваше претседателот на Египет Мухамед Мурси за неспособноста на државата да го заштити христијанското малцинство во државата, соопштува Седмица.ru. Коптскиот лидер из...