Избран местобљустител на тронот на Киевската Митрополија

Example User · 2 years ago

    0 minutes, 47 seconds


001221ИЗБРАН МЕСТОБЉУСТИТЕЛ НА ТРОНОТ НА КИЕВСКАТА МИТРОПОЛИЈА

Во понеделник, 24 февруари 2014г., се одржа заседание на Светиот Синод на Украинската православна црква (МП), со кој според Уставот на Украинската православна црква претседаваше најстариот по хиротонија член на Синодот, г. Агатангел, Митрополит Одески и Исмаилски.

Бидејќи, според проценките на лекарите, Неговото Блаженство, Митрополитoт Киевски и Украински г. Владимир, поради здравствени причини не е во можност да ја извршува функцијата на претстојател на Украинската православна црква, а за што се увериле и членовите на Светиот Синод посетувајќи го во болница, беше донесена одлика за неопходност за избор на местобљустител на Киевската Катедра.

Со тајно гласање, на должноста местобљустител е избран Митрополитот Черновицки и Буковински, г. Онуфриј. По заседавањето на Светот Синод, Неговата Светост, Патријархот Московски и Руски Кирил во телефонски разговор му честита на новоизбраниот местобљустител, посакувајќи му помош од Бога во носењето со ваквата одговорна служба во тешките моменти за Црквата во Украина.

Извор: patriarchia.ru

Source: https://blagovesti.wordpress.com/2014/02/25/izbran-mestobljustitel-na-kievskata-mitropolija/

Share:

Example User

Sit illo et occaecati blanditiis minus. Explicabo quia eius porro earum quis. Et nesciunt et nobis autem aut quod dolorem. Cumque est quas provident nemo nihil. Perferendis sequi in ipsa consequatur voluptatibus voluptatem. Sed assumenda ut cupiditate. Saepe et fuga maiores optio. Doloribus ea iusto dolore. Sed deserunt suscipit reprehenderit magni voluptatibus dicta. Unde aliquam sunt deserunt itaque. Nesciunt tempore molestiae qui et distinctio. Dolor quae aliquam nobis minus.

All author posts

Related Posts

Image Description
2 years ago

Во Париз се одржа протестен митинг

ВО ПАРИЗ СЕ ОДРЖА ПРОТЕСТЕН МИТИНГ На 2 јуни оваа година, во Париз се оджа протестен митинг. На плоштадот Трокадеро, кој е познат и под името Плоштад за заштита на човечките права, христијаните од повеќе националности, кои живеат во франција, барале ослободување на двајцата заробени епископи во Сири...

Image Description
1 year ago

д-р Ѓоко Ѓорѓевски - Слово кон книгата на епископ Тихон Шевкунов „Несвети, а свети“

  Епископ Тихон ШевкуновНесвети, а свети    Секој момент од нашиот живот го минуваме во сознанието за постојаното присуство на Господа: и дома, и на работа, и на улица, и кога работиме, и кога учиме, но никаде така непосредно како во Божјиот дом, во црквата. А таму, уште на самото в...

Image Description
2 years ago

Саентолошката секта регистрирана и во Македонија

САЕНТОЛОШКАТА ТОТАЛИТАРНА СЕКТА РЕГИСТРИРАНА И ВО МАКЕДОНИЈА, И ТОА КАКО ЦРКВА Со одлука на Основниот суд Скопје 2, од пред некој ден во Македонија е регистрирана саентолошката тоталитарна секта како црква. Со регистрацијата, саентолошката секта е вметната во Регистарот на религиозни заедници и верс...