Image description
Беседи
  8 months ago
 • 458

БEСEДА за Христoвитe дeла

БEСEДАза Христoвитe дeла    Oти дeлата штo ми ги дадe Oтeцoт да ги извршам, самитe тиe дeла, штo ги извршувам Јас, свeдoчат за Мeнe дeка Мe испратил Oтeцoт (Јн. 5:36).            Какви сe тиe Христoви дeла, браќа? Тoа сe дeла на Дoмаќи...

Read More
Image description
Беседи
  8 months ago
 • 368

Митрополит Струмички Наум: Недела на православната вера (05.03.2023)

(Архива) Недела на православната вера (24.02.2018 10:08)Денешново евангелие (види: Јован 1, 43–50) е уште едно историско сведоштво и конкретен пример на совршена молитвена заедница и однос помеѓу Бог и човекот; сведоштво за исполнета молитва. Кога Христос му вели на Натанаил: „Кога беше под смокват...

Read More
Image description
Катехизис
  9 months ago
 • 417

Митрополит Европски Пимен: Прочка

 ✥ Прочка✥  Еве го денес денот во кој секој секому треба да подаде рака, да прости и да побара прошка. Денот за да се измири човек сам со себе, со ближниот, та дури и со непријателот свој, па со тој мир во душата вечерва да застане пред иконата на Христа Бога и кажувајќи го Оче наш, со и...

Read More
Image description
Литургика
  9 months ago
 • 247

Зошто не се запазуваат деновите на пост во седмицата на митарот и фарисејот?

ЗОШТО НЕ СЕ ЗАПАЗУВААТ ДЕНОВИТЕ НА ПОСТ ВО СЕДМИЦАТА НА МИТАРОТ И ФАРИСЕЈОТ? Има две објаснувања за ова, едното народно-обичајно, така да се каже, кое звучи вака: бидејќи фарисејот од параболата вели дека пости двапати неделно, од таа причина, ние воопшто не постиме оваа недела. Но, дали фарис...

Read More
Image description
Катехизис
  9 months ago
 • 235

Огнената река – Александар Каломирос

 Огнената река – Александар Каломирос (Прв дел) Одговор на прашањата: (1) Дали Бог навистина е добар? (2) Дали Бог го создаде пеколот? +Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух. Почитувани отци, драги браќа и сестри: Нема сомнеж дека живееме во време на отпадништво, пророкувано за последните д...

Read More
Image description
Беседи
  9 months ago
 • 229

ЧУДОТО

ЧУДОТОВо текот на својот живот, човекот се соочува со најразлични тешкотии. Тие се поврзани со здравјето, со финансиите, со работата и многу други моменти во кои човекот ги достига границите на своите можности, доколку биде повикан да се соочи со нив. Така се случуваат оние тешки моменти кога човеко...

Read More
Image description
Догматика
  10 months ago
 • 252

Дали Бог може да се оправда?

ДАЛИ БОГ МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВДА? Ајде да направиме две спротивни слики! Прва слика: сугестивен разговор меѓу Иван Карамазов и неговиот брат Аљоша, за проблемот со злото и болката во светот. „Слушај ме (Аљоша)… Сакам да видам со свои очи, како срната лежи покрај лавот и како закланиот станува да се...

Read More
Image description
Катехизис
  10 months ago
 • 256

„Покајание...“ - Св. Архангел Михаил – Лесново (28.01.2010)- Архива

 28.01.2010 год.- манастир на  св. Архангел Михаил – Лесново Вовед Фотографии ,( направени денес ) од манастирот Св. Архангел Михаил – Лесново. Со тоа што  „фоторепортерката” и покрај големата желба  и напори не успеав  да стигне  на време за Литургија;На пат натам...

Read More
Image description
Беседи
  10 months ago
 • 260

Пак и пак Бог се јави!

             Пак и пак Бог се јави! Поточно Бог се објави во сите три лица на Света Троица. Бог Отец (Кого никој никогаш не го видел) кој сведочеше од Небесата, Бог Син кој се крштеваше и Бог Свети Дух кој се симна на Крштеваниот во облик н...

Read More
Image description
Беседи
  10 months ago
 • 252

ПРОПОВЕД ЗА НЕДЕЛАТА ПО БОГОЈАВЛЕНИЕ

ПРОПОВЕД ЗА НЕДЕЛАТА ПО БОГОЈАВЛЕНИЕПокајте се, зашто се приближи царството небесно! (Мат. 4:17)По Исусовото крштевање, како што ни кажува Свети евангелист Матеј, го водел Духот Господ Исус Христос во пустината за да биде во искушение од ѓаволот (4:1). Потоа отиде во Назарет, а потоа се насели во Ка...

Read More

Popular Posts