Кога во човекот не делува Божјата благодат...

Example Super-Admin User · 2 weeks ago

    0 minutes, 31 seconds


Кога во човекот не делува Божјата благодат...


  Старец Ефрем од скитот на Свети Андреј

Кога Божјата благодат не делува кај човекот, човекот покажува духовна мрзеливост и нема волја да го направи својот крст. Ништо од духовното не го утешува и радува.


Тогаш човекот се теши со сон, храна, телесни задоволства, пари и слава.


Чувството на депресија, меланхолија, вознемиреност, осаменост, демонска тага и слично се резултат на отсуството на благодатта на Светиот Дух, поради неисповеданите гревови што постојат во човекот.


Тие се симптоми и резултати на страстите, помислите и гревовите.


А лекот за ослободување од овие симптоми е многу лесен: тоа е покајанието, тоа е исповедта, тоа се солзите, христијанскиот живот и постот, т.е. духовниот живот.


Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/06/blog-post_32.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
3 weeks ago

Прекрасен љубовен пат...

 Прекрасен љубовен патИма толку многу чудесни точки во областа на Православието што станува очигледно дека Бог го чува, затоа ги трпи и ќе ги трпи подмолните напади на своите непријатели до крајот на светот.Блажен е оној кој ја прегрнува затоа што добива нешто што е важно во овој сует и лажен свет....

Image Description
3 years ago

Верата која поместува планини

Во јуни 2018 година во Грција се случи една сообраќајна несреќа и оваа вест го обиколи сиот свет, особено православните медиуми. Но, по што беше толку посебна оваа несреќа? Животот го изгуби Марија Хаџитанаси, 43-годишна мајка на 10 деца, од кои најголемото имаше 22 години, а најмалото сам...

Image Description
2 weeks ago

Со што ќе ги просветлиме нашите деца ?

 Со што ќе ги просветлиме нашите деца ?„Јас сум патот“ (Јн. 14:6), рекол Христос и: „Он би ти дал вода жива“ (Јн. 4:10) и: „Јас сум светлината на светот“ (Јн. 8:12). Каде ќе ги праќаме децата од оваа патека, а да не пропаднат? Со што ќе ги напоиме нивните жедни души? Со глината на земјата, каде пија...