Пофална молитва на царицата Ирина! (Блажениот Августин)

Example Admin User · 2 years ago

    0 minutes, 58 seconds


Грчката царица Ирина кога во Цариград била соборена од престолот од страна на омразениот слуга, му се обратила на Бога со следниве зборови:

„Ти благодарам Господи, што Ти мене, бедната и недостојна, ме постави на царскиот престол, но бидејќи допушти да бидам соборена од него, тоа го сметам како последица од моите гревови; нека биде со мене волјата Твоја! – Во сè добро и лошо нека биде благословено името Господово“.

Вистина е дека никој не може да ни наштети во она, во коешто ние самите себеси си наштетуваме. Заради тоа точно кажал блажениот Августин:

„Верувај му на Господ Бог, без никаков сомнеж и препушти Му се во потполност, колку што е тоа во твоја моќ:

тогаш нема да те отфрли и нема да престане да те привлекува кон Себе и нема да допушти никакво зло врз тебе, иако ти би бил сиромав и незначаен“.

Оваа порака секој од нас треба да ја знае во потполност и треба цврсто да го има на ум следното:

ништо спротивно нам не може да ни се случи без Божја волја и допуштение;

ниту ѓаволот, ниту луѓето не можат да ни наштетат, доколку Бог тоа не го допушти.

Треба цврсто да веруваме, дека иако ни се случуваат најтешки неволји по Божјо допуштение, Он како врховен Цар ги праќа врз нас како најмилостив Отец на наша полза, заради наше вразумување и поправање и заради нашите неправди и гревови.

Следствено на тоа, никој друг освен самите себеси не може да ни наштети.

Source: https://pokajanie.mk/2020/10/07/29560/

Share:

Example Admin User

Numquam earum rerum voluptas dolorum est est dolore. Sint aliquid provident voluptas laboriosam in id tenetur. Natus reiciendis voluptates ipsum itaque et nulla at. Explicabo et qui dolorem a odio placeat minus. Debitis delectus expedita voluptatem dicta earum aut. Quia ut maxime voluptatem voluptas. Doloribus tempora repellendus at voluptas.

All author posts

Related Posts

Image Description
2 years ago

Свети Силуан Атонски – Молитвата е најдобро дело за душата!

Свети Силуан Атонски СЛОВО ЗА МОЛИТВАТА Кој Го љуби Господ, тој секогаш се сеќава на Него, а сеќавањето на Бог ја породува молитвата. Ако не се сеќаваш на Господ, тогаш нема ни да се молиш, а душата без молитвата нема да пребива во љубовта Божја. Оти преку молитвата доаѓа благодатта на Светиот Дух....

Image Description
2 years ago

ОХ, ДУХУ СВЕТ, НЕ ОСТАВАЈ МЕ!

(Покајанието патот во Царството Божјо – Старец Филотеј Зервахос) Со покајание се учиме во љубовта Божја. Сите чесни и смирени луѓе кои што се послушни и воздржани и кои што се каат за своите гревови веќе се на Небото и го гледаат нашиот Господ Исус Христос во слава, ја слушаат Херувимската песна и з...

Image Description
2 years ago

Љубов, љубов, љубов!

Она со што треба да се занимаваме, деца мои, е љубовта кон другиот, кон неговата душа. ДА НЕ БИДЕМЕ ПИТАЧИ НА ЉУБОВТА „Љубовта е над сè. Се’ што правиме правиме, и молитва, и совет и укажувања, да правиме со љубов. Без љубовта молитвата не е полезна, советот повредува, укажувањето штети и го уништув...