Слово за денот на славното Вознесение според телото на нашиот Господ Исус Христос

Example Super-Admin User · 1 month ago

    3 minutes, 53 seconds


   Слово за денот на славното Вознесение според телото на нашиот Господ Исус Христос

Оној кој слезе, и Тој се вознесе, над сите небеса, за да исполни сè (небото и земјата) (Еф. 4,10).


Горенаведените зборови ги земам јас, возљубени браќа и сестри, од посланието на Свети Апостол Павле до жителите на паганскиот град Ефес, преобратен во христијанската вера. Тој вели дека Христос Бог, кој слезе во телото на земјата за наше спасение, откако го заврши своето големо дело, повторно се вознесе на небото, или над сите небеса, но веќе се вознесе како Бог во тело, или Бог и Човек заедно во две природи , но во едно Лице, неразделно, неразделно, неразделно. Апостолот ја покажува и причината зошто Господ не останал на земјата, туку се Вознел на небото. Причината е да исполни сè со Себе - небото и земјата, да биде Глава на небото - сите ангели, или небесни сили, кнежевства, власти, престоли, херувими и серафими , и секое име што се нарекува не само во овој век. , но и во иднина.(Еф. 1, 21), и заедно со Главата на земната Црква, која ја стекна со Својата Крв и која ја соедини со Себе, станувајќи нејзина Глава.

Христос се Вознесе на небото, но не остави нас, Своите деца, туку секогаш останува и ќе остане со нас до крајот на векот, според Неговото слово. Тој исто така се Вознесе за да го испрати наместо Себе на земјата или во Својата Црква Светиот Дух, третото лице на Света Троица, совечен совечен, животворен, еднаков по сила, еднаков по слава, сесвет, седобро, сеправеден, семоќен, семудар, семоќен, за да добие очигледно свечено еднакво учество во спасението на човечкиот род, откупено со чесната Крв Христова.

Да останеше Христос на земјата, тогаш Светиот Дух немаше да дојде на земјата, како што Самиот Христос прогласи, а тоа беше невозможно поради еднаквоста на личностите на Света Троица и нивното еднакво дејствување и помош. Како што целиот свет беше создаден од ипостасното Слово на Бога Отецот со помош на Светиот Дух, така и искупувањето и спасението на човечкиот род мораше да се постигне со незаменливата помош на Сесветиот Дух. Слава на Твојата седобра, семудра и сеспасителска промисла, Света Троица, Боже наш, Отец, Син и Душо на Пресветата.

До какви мисли и спомени нè води Господовото вознесение на небото? - До возвишени, се радосни мисли и спомени. Пред да се вознесе Исус Христос од земјата на небото, требаше да се спушти на земјата, требаше да се зачне, да се воплоти, да се роди од Светиот Дух од Пресвета Богородица, да биде Дете или Богомладенец, да се нарекува Исус, постепено да расте, достигне адолесценција и машка возраст, прими го крштевањето од Јован во Јордан, да бидеш искушуван од ѓаволот заради нашето спасение, да го победиме, да го засрамиме, возвишен со неговата сила и да владее на земјата - тоа му беше неопходно на Бога. -Човекот да им го проповеда Божјото слово на луѓето, да има заедништво со нив, заради нивно спасение, да јаде и пие со митници и грешници, да разговара со блудниците и блудниците за да ги направи целомудрени, да има заедништво со митниците и фарисеите, да ги опоменуваат и укоруваат, да исцели секакви болести, да воскреснува мртви, да ја манифестира Својата Божествена моќ над сите елементи, ветрови и води; да ја покаже Својата моќ над злите духови и целото царство на сатаната, моќ над смртта; требаше да се издржи секаква неправда од злите луѓе, да се страда и да се умре на крстот, да се спушти во пеколот, да се уништи, да се земе неговото повеќечовечко богатство, да се лиши сатаната од сета моќ со која се фалеше и за која мислеше дека ја има. засекогаш, неопходно беше да се победи осилото на смртта и да се воскреснат мртвите и да се воскресне од мртвите како победник на пеколот и смртта.

Пред да се вознесе на небото, Тој ги воспостави Светите тајни на спасението: крштевањето, покајанието и светата тајна на светите тајни - Тајната вечера, или причестувањето на Неговото најчисто Тело и Крв како знак на Неговата безгранична љубов кон луѓето, непрестајна заедница, во очистување, осветување, обновување и обожение на нашето обновување од најдлабоките падови и распаѓање на природата.

Пред да се Вознесе на небото, Тој ја основа Својата Црква на земјата, или Божественото друштво на луѓе кои се спасени во Христа, обединети меѓу себе со една вера, законот Божји, божествените служби, хиерархијата и тајните.

Тоа се мислите и сеќавањата до кои нè води славното Вознесение на нашиот Господ на небото.

Откако ги поставил темелите на Црквата, ја оставил нејзината понатамошна организација на Апостолите со помош на Светиот Дух, што тие морале да го примат на големиот ден на Духовден.

А Црквата Божја, засадена на земјата, процвета како цвет, и со благодатта на Светиот Дух зголеми безброј свети од секој народ и племе, од секој човечки ранг и држава, од двата пола; особено во првите векови земјата станала рај поради безбројното мноштво светители кои светеле во Црквата во лицата на апостолите, архиереите, мачениците, во лицата на преподобните светители. отци, неплатеници, праведници и сите светии.

Црквата Христова на земјата била и е најголемото чудо; во него се случи и се случува чудесна обнова на човештвото, искрено верниците станаа небесни ангели, украсени со секоја небесна доблест. Тие ја украсиле Црквата и со својот свет живот и со бесмртни, богомудри созданија кои до сега ги радуваат нашите уши и ги воспитуваат верните чеда на Црквата.

Слава Ти, Кој со слава се вознесе на Христа, нашиот Бог кој не остави, Кој дејствува во нас и нè спасува. 

Амин

Свети Јован Кронштатски


Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/06/blog-post_99.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
3 weeks ago

Дали го следите она што ви го кажува стомакот. Каде ве води? Какви плодови ви дава?...

 Дали го следите она што ви го кажува стомакот. Каде ве води? Какви плодови ви дава? Нашиот покоен старец Јосиф секогаш ни велеше: Деца, кога имате тешки околности пред вас и тешки прашања на кои им треба критички и тешки одговори, секогаш гледајте какви плодови носи нешто.„Познајте ги по плодовите“...

Image Description
1 month ago

ОДИ, НАПИЈ СЕ, ПА ЌЕ БИДЕШ ЗДРАВА (Св. Серафим Саровски)

Сеќавањата на игуманија ПУЛХЕРИЈА, настојателка на манастирот во градот Слободски Вјатска губернија Bo 1830 год., според заветот што си го дадов, се подготвив за пат во Саров, и тргнав по Волга. За време на патот, близу Нижни Новгород, се почувствував лошо; мојата болест (отоци по цело тело) набрзо...

Image Description
1 month ago

Нејзиниот мирис, а не злобата...

 Нејзиниот мирис, а не злобатаНашите постапки, оние што излегуваат од нас, не само што излегуваат од нашите усти, туку излегуваат од нас самите, од нашиот дух и им го откриваат на другите луѓе нашето духовно битие.Луѓето ја гледаат нечистотијата на нашиот дух. Тоа нè прави нечисти. Луѓето нè гледаат...