Со што ќе ги просветлиме нашите деца ?

Example Super-Admin User · 1 month ago

    0 minutes, 47 seconds


 Со што ќе ги просветлиме нашите деца ?„Јас сум патот“ (Јн. 14:6), рекол Христос и: „Он би ти дал вода жива“ (Јн. 4:10) и: „Јас сум светлината на светот (Јн. 8:12). Каде ќе ги праќаме децата од оваа патека, а да не пропаднат? Со што ќе ги напоиме нивните жедни души? Со глината на земјата, каде пијат воловите, или со жива вода? Со што ќе ги просветлиме нашите деца ? Само со илузорни зраци или со Неговата светлина?

Други, велат тие, религиозните не се за нашата модерен век. Не знам, единственото нешто што го гледам е дека и во нашево модерно време, убави луѓе се оние кои ја чуваат верба во Бог и Неговиот закон. Ниту, пак, знам која друга наука би можела да ја замени Христовата наука во воспитувањето на младите. Па, нема друга наука за човекот, за постоењето на човечкиот живот и каков треба да биде вистинскиот човек, освен религиозната наука.

И така, никој не може да постави друг темел на образованието, ниту во наше време, ниту илјадници години по нас, освен Он, кој е живиот темел, кој Самиот го постави, велејќи: „зашто без мене не можете ништо да направите " (Јован 15:5).


Свети Николај Велимировиќ

Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/06/blog-post_44.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
2 weeks ago

Време е да го запалиме јагленот од минатото и да го ставиме темјанот на надежта на него.

 Време е да го запалиме јагленот од минатото и да го ставиме темјанот на надежта на негоНе можеме да ги промениме грешките што ги направивме.Создадените рани не се бришат.Минатото е тоа што е.Но, она што можеме да го направиме е да избереме сега да живееме без да ги правиме истите грешки, но и да до...

Image Description
3 weeks ago

Мајко моја, зошто е твојата храна толку слатка?

 Мајко моја, зошто е твојата храна толку слатка?~ Драги мои деца, кога јас бев мало дете и ја прашував мајка ми: – Мамо, зошто ти е толку слатко јадењето?– Има тајна синко, но полека ќе ти кажам.И на крајот, бидејќи секогаш велев:– Мамо, зошто ти е толку слатко јадењето?Таа ми кажа: – Дете мое, кога...

Image Description
2 weeks ago

Акатист на преподобниот отец наш Наум Охридски чудотворец

   Акатист на преподобниот отец наш Наум Охридски чудотворецРадоста твоја Науме свети, заблеска вис небеса, кога Вишниот по твоите молитви погледна на родот човечки, затоа со едно срце и една уста повикуваме:Радувај се, оче преподобен Науме по чии молитви, небесната благодат срце и души ни лекува!Ик...