Змијата, која „стана јагне“...

Example Super-Admin User · 2 weeks ago

    0 minutes, 43 seconds  

Змијата, која „стана јагне“.Не се знае името на тој подвижник, кој во историјата останал како „Опашаниот со змијата“. Свети Пајсиј Светогорец им ја раскажа оваа приказна на своите духовни чеда.

Еден подвижник се подвижувал во колиба, во дивите и нескротливи делови на Света Гора. Беше многу едноставен и вреден, работеше без престан и непрестајно се молеше. Каде што работеше подвижникот имаше многу змии, кои беа навикнати на него и не се плашеа од него. Меѓутоа, една од овие змии тешко би ги оставила нозете и му се мешала во работата. Подвижникот во одреден момент се изморил постојано да ја фаќа и да ја фрла за да не го вознемирува, па нашол друго решение: ја извадил од нозете и ја ставил на него, како појас, врзувајќи ја со јазол. И така тој можеше да ја продолжи својата работа.

Монахот, кој му донел храна, го видел и исплашен извикал. Но подвижникот му рече:

Не се плаши! Христос рекол: Бестрашно ќе газите на отровни змии и ќе газите врз лавот и змејот, и никој од овие ѕверови нема да ти наштети.

Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/07/blog-post_28.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
1 month ago

Лек од страст...

 Лек од страстИзлекувањето на страста не лежи во отстранувањето на постоечката страст, туку во нејзината замена со соодветната доблест.На пример страста за кражба. Во одреден момент тој решава да се исповеда и престанува да краде.Ова не е лек од страста на кражбата, туку престанок на делото. Ако нек...

Image Description
2 weeks ago

Рождество на Свети Јован Крстител

Пишува: Игумен Фотиј, манастир Св. Јоаким Осоговски Црквата Божја е втемелена во верата на Апостолите и учениците Христови. И сите последователни ученици на Христовата наука се апостоли и учители на Христовиот пример и на Неговата прекрасна наука. Сите верници во историјата на светот се носители...

Image Description
2 weeks ago

Божјиот избор и изборот на луѓето...

 Божјиот избор и изборот на луѓетоБраќа мои,  Божјиот избор е различен од човечкиот избор .Бог го избра Авраам, старец без деца од сто години, да биде најплоден човек од сите луѓе на светот.Тој ги избрал потомците на Авраам да бидат многубројни како ѕвездите на небото и зрната песок на морскиот брег...