Зошто верувам?...

Example Super-Admin User · 2 weeks ago

    0 minutes, 52 seconds 

Зошто верувам?Зошто верувам? Гледам во себе, во моите искуства и чувства, а сепак не наоѓам одговор.

Што значи Бог за мене? Начин да се толкува светот и животот? НЕ!

Прво, јасно ми е дека ова објаснување не е изворот на мојата вера во Него и второ, дека мојата вера во Бог рационално не ги „објаснува“ сите тајни и енигми на светот.

Ниту еднаш или двапати во животот не сум морал да застанам покрај дете кое умирало кое ужасно страдало. Па што? Дали би можел да ги бранам или оправдам овие болки и самата смрт „религиски“ како што велат? НЕ!

Можев само да кажам: Бог е тука, Бог постои. Можев само да признаам колку е невозможно да се измери ова присуство со нашите тажни земни прашања.

Не, се разбира, верата не е производ на мојата потреба за објаснувања.

Тогаш од каде доаѓа? или тоа доаѓа од мојот страв од конечно уништување, од таа луда и суштински себична внатрешна желба да не бидам уништен?

Не, тоа не објаснува зошто верувам затоа што се чини дека постулатите за животот после смртта и бесмртноста - дури и најинтелигентните филозофски постулати - се детски џагор.

Не е дека сакам вечен живот после смртта, причината поради која верувам во Бог, напротив, верувам во вечен живот затоа што верувам во Бог.


отец Александар Шмеман

Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/07/blog-post_56.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
1 month ago

Писмо на монах до сите Христијани

 Писмо на монах до сите Христијани Постарите генерации ја паметат неделата како денови за утринска литургија и одмор со семејството. Денес, недела е нешто сосема друго. Еве што им рекол еден монах на сите христијани кои не ја празнуваат неделата како што треба според црковното учење:„Христијанине, з...

Image Description
1 month ago

Прашањето е КАКО ...

 Прашањето е КАКО ...Велиш дека се исповедаш, се причестуваш и се молиш.Велиш дека си човек на Црквата, но на крајот остануваш себеси. Годините минуваат, но ништо не се менува. Често сте станале тиранин, па дури и демон за другите. Некаде грешиш. Некаде можеби се одмаравте или се справувавте со ваши...

Image Description
1 month ago

„Зошто, зошто овој бескрајно несреќен живот, овој живот на страдање?

  "Зошто, зошто овој бескрајно несреќен живот, овој живот на страдање? "И толку многу луѓе, губејќи ја надежта во Бога и во Богородица, достигнувајќи до точка на исцрпеност, го поставуваат прашањето:Човекот се раѓа плаче, во беда и цел живот страда, и умира во беда.Ова прашање не е нималку празно, з...