„Зошто, зошто овој бескрајно несреќен живот, овој живот на страдање?

Example Super-Admin User · 1 month ago

    0 minutes, 58 seconds


  "Зошто, зошто овој бескрајно несреќен живот, овој живот на страдање? "


И толку многу луѓе, губејќи ја надежта во Бога и во Богородица, достигнувајќи до точка на исцрпеност, го поставуваат прашањето:Човекот се раѓа плаче, во беда и цел живот страда, и умира во беда.

Ова прашање не е нималку празно, зашто се јавува кај сите луѓе, а одговорот го добиваат од самиот живот и преку животот. А одговорот зависи од една суштинска точка, имено, „Како може човек да верува?

Луѓето кои не се просветлени од светлината на евангелската доктрина, доживувајќи го животот со неговите перипетии и бесмислената промена на радости и таги, почнуваат да мислат дека најдобрата судбина на земјата е воопшто да не се родиш и да не ја видиш светлина на сонцето, бидејќи за нив животот е „случаен подарок, залуден подарок“. Затоа живејте еден ден, јадете, пијте, веселете се, затоа што утре ќе умреме. И не е невообичаено, во свет без Бог, да се има смелост да се стави крај на својот живот.

Но, блажени се оние на кои светлината на Христовото учење им ја осветлува растечката темнина на животот, кои цврстата Божја рака ги води по непознатиот пат и кои покривката на Небесната кралица ги крие посигурно од која било друга заштита.

Зашто Господ им ја открива големата смисла на неволјите на животот, кои како скала водат кон духовен раст, а со тоа и до благослов во Бога.


Архимандрит Јован Крестјанкин

Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/06/blog-post_16.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
1 month ago

Побарајте прошка од Господ

 Побарајте прошка од Господ Меѓутоа, ако по Крштевањето човек живее не како христијанин, туку како паган, навредувајќи го Господа со секакви гревови и не се кае за нив, и ако не ја исчисти душата од гревовите, ќе испадне дека е како некрстена личност. Затоа често слушаме од неверниците: „Еве, верниц...

Image Description
1 year ago

Друга љубов не знам и не признавам – Св. Игнатиј Брјанчанинов

• Преподобниот авва Доротеј, зборувајќи за љубовта кон ближниот, ги споредува Христовите подвижници co линиите кои одат од работ на кругот кон неговиот центар… Колку се поблиску до центарот, поблиску се една до друга. И Христовите подвижници, колку повеќе му се приближуваат на Бог, поблиску се еден...

Image Description
4 weeks ago

Како духовно да го започнете денот

Како духовно да го започнете денотПрисилете се да се разбудите рано наутро со овој распоред. Штом ќе се разбудите, свртете го умот кон Бога: направете Крстен знак и заблагодарете Му за ноќта што помина и за сите Негови благослови за вас.Побарајте од Него да ги води сите ваши мисли, чувства и желби,...