Амин! (Александар Шмеман)

Example Admin User · 3 years ago

    1 minute, 42 seconds


Така се вративме таму од каде што почнавме, од каде што почнува самата Евхаристија, на благословувањето на царството Божјо.

Што значи тоа да се благослови Царството?

Тоа значи дека го признаваме и го исповедаме како наша највисока и крајна вредност, предмет на нашата желба, на нашата љубов и надеж, како „живот на животот”.

Значи дека го прогласуваме за цел на светата тајна, на патувањето, издигнувањето и на влегувањето што почнува.

Тоа значи дека мора да ги насочиме своето внимание, ум, срце и душа, т.е. сиот наш живот кон тоа што навистинa e ‘единствено потребно’.

Конечно, тоа значи дека сега, веќе во „овој свет”, ja исповедаме можноста за заедница во Царството, за влегување во неговата светлина, вистина и радост.

Секогаш: кога христијаните „се собираат како Црква” сведочат пред целиот свет дека Христос e Цар и Господ, дека Неговото царство му e веќе откриено и дарувано на човекот и дека почнал еден нов и бесмртен живот.

Затоа литургијата почнува co тоа свечено исповедање и славословие на својот Цар што доаѓа сега, но престојува секогаш и царува во сите векови.

„Време е да My се служи на Господа”, му објавува ѓаконот на претстојателот.

Тоа не e само потсетник дека сега e „добро” или „погодно време” за извршување на светата тајна.

Тоа e потврда и исповедање дека новото време, времето на царството Божјо и неговото исполнување во Црквата, сега влегува во паднатото време на „овој свет”, за ние, Црквата, да можеме да бидеме издигнати на небото и таа да се преобрази во „тоа што е”, Тело Христово и храм на Светиот Дух.

„Благословено е царството на Отецот и Синот и Светиот Дух…”

Амин, одговара народот.

Овој збор обично се преведува co „нека биде така”, но неговото значење е посилно од ова. Означува не само согласување, туку и активно прифаќање.

„Да, така e и нека биде така”.

Co овој збор соборот ја завршува и како да ја запечатува секоја молитва што ја изговара претстојателот, co тоа изразувајќи го своето органско,

одговорно и свесно учество во сите и во секое, во единственото свештенодејствие на Црквата.

„Ha тоа што сте, кажете Амин”, пишува блажениот Августин, „и така запечатете го co својот одговор. Затоа што слушате „Телото Христово” и одговарате co Амин.

Бидете членови на Телото Христово коешто се остварува co вашето Амин… Свештенодејствувајте го тоа што сте”.

Пренесено од книгата “Евхаристија” на Александар Шмеман

Подготви М. Даниловска

Source: https://pokajanie.mk/2020/09/04/29179/

Share:

Example Admin User

Error facere repudiandae qui aut quia. Nihil incidunt at maiores earum voluptates saepe modi. Aut recusandae qui fuga quaerat iure. Doloremque praesentium inventore natus. Aspernatur doloremque iste voluptas placeat. Incidunt qui quia enim ducimus asperiores aliquam doloribus. Aut voluptatem voluptas earum ducimus neque laboriosam sint.

All author posts

Related Posts

Image Description
3 years ago

Скопска Црна Гора - македонската Света Гора

Скопска Црна Гора - македонската Света Гора " За црквата Свети Никола во Љуботен, македонскиот револуционер Ѓорче Петров во својата книга Материјали по изучувањето на Македонија од 1896 година, запишал дека надвор од селото на видно место има стара, но убава црква која се гледа дури и од Скопје, к...

Image Description
3 years ago

Поука на денот (23.04.2021)

“Живeј така какo да нe пoстoиш на oвoј свeт и ќe имаш мир”. Така му гoвoрeл св. Антoниј на свoјoт учeник. Чудна, нo вистинита пoука. Најмнoгу бeда и нeмир навлeкувамe на сeбe сo тoа штo сакамe штo пoвeќe да сe oсeтимe и прeпoзнаeмe вo oвoј живoт. Кoлку пoвeќe eдeн чoвeк сe пoвлeкува oд свeтoт, кoлку...

Image Description
3 years ago

Ретроспектива (2005-2020): „Силата на Крстот“ (3)

  Силата на КрстотВо 1956 година, Атанасиј Андреевич беше на гости кај моја блиска пријателка во Москва, каде што и јас бев повикана. Еднаш ми се приближи Атанасиј Андреевич, држејќи во раката голем сребрен крст, што се носи на телото, и рече:- Запамтете, овој крст е мој - и ми го стави на врат...