Архимандрит Андреј (Конанос) - „Јас не можам да имам ништо заедничко со него“

Example User · 1 month ago

    0 minutes, 15 seconds


Господ вели: возљуби го ближниот твој како самиот себе (Матеј 22:39). Односно љуби го другиот и разбери го така, како што се љубиш и разбираш самиот себе. А дали ние се љубиме самите себе? Да се љубиш себеси не значи дека јас треба да потрошам еден час вртејќи се пред огледало, јас не мислам на тоа, туку тоа што јас се почитувам и ценам себеси, се грижам за себе.

Source: https://preminportal.com.mk/duhovnost/odgovori-na-sovremeni-problemi/19235-arhimandrit-andrej-konanos-jas-ne-mozham-da-imam-nishto-zaednichko-so-nego

Share:

Example User

Placeat id pariatur et eos et nostrum. Voluptas cupiditate non sunt. Iusto impedit dolorum eaque deleniti molestiae numquam praesentium. Voluptas eligendi nulla quo ipsa dicta maiores accusamus. Voluptate impedit et voluptas id magni. Magnam vero autem autem accusantium nesciunt. Sunt ad quas atque aut dolorum. Voluptatibus similique quidem culpa cumque quia officiis nisi.

All author posts

Related Posts

Image Description
1 month ago

ОДЛИЧЕН ПРИРАЧНИК ЗА ТОА, КАКО ТРЕБА ДА СЕ ИСПОВЕДАМЕ!

Богоустроеност на исповедта Исповедта е од Бога востановена Света Тајна заради простување на гревовите, сторени по крштевањето. Востановена е кога Господ, пo Своето Воскресение, им рекол на Своите ученици: „Примете Дух Свети! На кои ќе им ги простите гревовите, ќе им се простат, а на кои ќе им ги за...

Image Description
1 month ago

Не е најстрашно да паднеш, туку да останеш долу

Знам дека често пати се чувствуваш дека не успеваш ништо. Дека пак си паднал во истата страст, истата грешка, во оние кои те прават да се чувствуваш слаб, виновен и непокајан. А си дал ветување пред Бога и пред себе. Си рекол, „никогаш повеќе нема да го направам тоа“. Си коленичел на молитва за тоа...

Image Description
3 years ago

Отечки изреки (5)

Подобро е да јадеш месо и да пиеш вино, а да не го јадеш братот со клевета. ава Иперхиј Имаше еден човек што јадеше многу и сè уште беше гладен, и друг што јадеше малку и беше наситен. Оној што јадеше многу и пак беше гладен прими поголема награда од оној што јадеше малку и се наситуваше. отечка изр...