Европа ќе ја види црквата во Курбиново

Example User · 3 years ago

    0 minutes, 13 seconds


Светот, во буквална и во фигуративна смисла, треба да слушне за Курбиново и за нашите напори. Луѓето во Европа, па многумина и во Македонија не знаат за фреските во Курбиново, не знаат каде е црквата, колку е стара, зошто е толку значајна. За охридските цркви се знае многу повеќе, иако ни тоа не е доволно – вели Велков.

Source: https://preminportal.com.mk/nauka-kultura/bibliska-arheologija/20599-evropa-kje-ja-vidi-crkvata-vo-kurbinovo

Share:

Example User

Placeat id pariatur et eos et nostrum. Voluptas cupiditate non sunt. Iusto impedit dolorum eaque deleniti molestiae numquam praesentium. Voluptas eligendi nulla quo ipsa dicta maiores accusamus. Voluptate impedit et voluptas id magni. Magnam vero autem autem accusantium nesciunt. Sunt ad quas atque aut dolorum. Voluptatibus similique quidem culpa cumque quia officiis nisi.

All author posts

Related Posts

Image Description
1 month ago

За вистинската љубов, слободата и вечниот живот (Опширни коментари Тетратките на Достоевски-1863-1864)

На 16 април 1863 година, Достоевски остави забелешки по повод смртта на својата прва жена, Марија Димитриевна Достоевски, која, ден претходно починала од туберкулоза. Во таа забелешка тој го пишува следното: „Маша лежи положена на маса. Дали би се виделе некогаш повторно?“ Во продолжението Достоевск...

Image Description
1 month ago

Автентичноста на Гробот Христов и Голготската карпа II дел

Гробот со две пештери на сликата десно, бил откриен на источната страна на Голгота за време на ископувањето во 1977 година. Оваа двојна пештера (поранешен гроб) е една од најважните откритија на христијанската археологија, бидејќи, како што покажуваат пронајдоците, била претворена во место за богосл...

Image Description
1 month ago

Патувањето на мудреците - д-р Марија Гиревска

Овој книжевник успеа да ги исполни советите на Христа: „Затоа секој книжник, кој се научил за царството небесно, прилега на домаќин што изнесува од својата ризница ново и старо“ (Мт 13: 52). На одреден начин, Елиот, како поет и книжевник, со својата песна „Патување на мудреците“ го возобнови тради...