... Колку мизерија е предизвикана од суетата и ароганцијата, желбата да се појавиме подобри од она што сме...

Example Super-Admin User · 1 month ago

    0 minutes, 50 seconds


 ... Колку мизерија е предизвикана од суетата и ароганцијата, желбата да се појавиме подобри од она што сме... 
Пред да почнеш да ме осудуваш за мојот живот, земи ми ги чевлите и оди по мојот пат!

Шетајте по улиците, ридовите и долините.

Почувствувајте ја болката и среќата.

Поминете низ годините низ кои поминав, паѓајте на секој камен што го најдов на патот.

Стани и продолжи да одиш на ист начин, исто како мене! И тогаш можете да ме судите.


Ние мора да живееме според Евангелието секој момент.

... Колку мизерија е предизвикана од суетата и ароганцијата, желбата да се појавиме подобри од она што сме... Ве повикувам, затоа,  никогаш да не се преправате дека сте подобри отколку што навистина сте.  Бидејќи во ова лицемерие расте клеветата, озборувањето, понижувањето на ближниот, ние го нарекуваме безначаен и веднаш стануваме големи.  Го удираме, за да се зголеми растојанието меѓу нас и другите да видат колку сме супериорни - каква лага секако!


Смирена душа - тоа ни треба, браќа и сестри, затоа се трудиме. Понизноста не е апатија, бидејќи потребна е голема цврстина да се понизиме пред Бога.  Понизувајќи се, ние всушност се креваме и стануваме навистина подобри.


Српски Патријарх Павле


Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/05/blog-post_27.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
1 month ago

Вистински маж - кој е тој?....

 Вистински маж  - кој е тој?"Биди маж". Оваа фраза ја слушам доста често од роднините, пријателите и медиумите. Но, ако во устата на, на пример, татко ми, тоа звучи природно и очекувано (родителите често сакаат да нагласат дека нивните деца не се она што би сакале), тогаш во однос на другите извори...

Image Description
1 month ago

Тие сакаат да го избришат Бога од светот и од душата на човекот на кој било начин...

   Тие сакаат да го избришат Бога од светот и од душата на човекот на кој било начин...Тие создадоа соодветна средина, во која се разви масонството и сето политичко и општествено зло. Дури и екуменизмот е алатка на масонството.Масонеријата, негувајќи релативност на вредности, има за цел да му се пок...

Image Description
3 years ago

КАКВИ ПТИЦИ СМЕ – ТАКОВ НИ Е КАФЕЗОТ!

Старец Гаврил   ГОСПОД ДОАЃА „Господ доаѓа! Целата вселена трепери пред Него. Наближува крајот на овој материјален свет. Луѓето мислат дека тоа се приказни за мали деца и дека овој свет ќе трае вечно. Но, наскоро на ова ќе му дојде крајот! И вие ќе бидете сведоци на тоа!“ За животот и смрт...