Нашите зли мисли, нашата зла настроеност влијае на другите луѓе...

Example Super-Admin User · 4 weeks ago

    1 minute, 36 seconds


 Нашите зли мисли, нашата зла настроеност влијае на другите луѓе... Еднаш ни откри Свети Порфириј Кавсокаливит„Затоа, треба да најдеме начин на кој можеме да ги исчистиме нашите длабочини од секакво зло“.

Кога нашата душа е осветена, тогаш таа зрачи со добрина.
Потоа тивко испраќаме љубов без да кажуваме зборови.
Се разбира, на почетокот е тешко.
Сети се на апостол Павле. Почетокот беше исто толку тежок за него. Тој со болка рекол: ,,
Оти не доброто, кое го сакам, го правам, туку злото. што не го сакам, го вршам"(Рим. 7:19). И тогаш: ,,но во органите свои гледам друг закон, кој војува против законот на мојот ум и ме прави заробеник на гревовниот закон, кој е во моите органи.
 Беден човек сум! Кој ќе ме избави од телото на оваа смрт?"
(Рим. 7:23–24).
 Тогаш тој беше многу слаб и не можеше да го направи доброто што го посакуваше и посакуваше.

Ова го кажа на почетокот. Но, кога постепено се посветил на љубовта и служењето на Бога, гледајќи го расположението на неговата душа, Бог проникнал во него и Божествената благодат го впила. Така го постигна животот во Христа. Самиот Христос влегол во него, а тој што рекол: „Не можам да го правам доброто што го посакувам“ дојде до таму што, по благодатта Божја, стана неспособен за зло. Отпрвин не можеше да прави добро, а потоа, кога Христос влезе во него, стана неспособен да прави зло.
И затоа извика: ,,Веќе не живеам јас, туку Христос живее во мене "(Гал. 2:20). Зборуваше и се фалеше дека Христос е во него, иако претходно рече дека сака да прави добро, но не може. Каде отидов, кутриот? Исчезна! Благодатта ја заврши својата работа во него. Од сиромашен станал благословен. Благодатта го исполни затоа што претходно се понижи.
Дали разбирате? - повторно праша свети  Порфириј. 

- Сите ние, по Божјиот Дух, стануваме неспособни за каков било грев. Стануваме неспособни затоа што Христос живее во нас. Сега сме способни само за добро. На тој начин ќе ја примиме Божјата благодат и ќе добиеме обожение. Ако се насочиме во оваа насока и ако се предадеме на љубовта Христова, тогаш сè ќе се преобрази, сè ќе се промени, сè ќе стане поинаку. Гнев, иритација, завист, љубомора, огорченост, осуда, неблагодарност, меланхолија и силна тага ќе се претворат во љубов, радост, жед, Божествена желба. Рај!

Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/06/blog-post_24.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
1 month ago

Кога не дејствува благодатта Божја во човекот

Кога благодатта Божја не дејствува во човекот, тогаш тој покажува една мрзливост за духовните работи и нема расположение ниту да се прекрсти. Ништо од духовните нешта не го утешува и не го задоволува. Тогаш човекот се задоволува со спиење, храна, телесни задоволства, пари и слава. Чувството на тага,...

Image Description
1 month ago

Не месете леб во недела

               Не месете леб во неделаПокојната сестра Ранија од селото Велика Сугубина, мајка на покојниот монах Митрофан од Хиландар, вели дека една недела била кај роднините во селото Слатина. Домаќинката за што подобро да ја нахрани својата братучетка решила да го замеси лебот. Бог и ги отвори д...

Image Description
6 days ago

КОГА СЕ БОЛНИ ДЕЦАТА

 КОГА СЕ БОЛНИ ДЕЦАТА„Тешка болест кај детето,секогаш вели дека е дојдено време семејството да се покае. Тоа ве поттикнува да го зајакнете вашиот духовен живот.Важно е на детето да му се дадат Светите Христови Тајни за да се постави добра основа за неговото лекување. А нашата Црква стои на Крвта Гос...