Title : „Нема случајни луѓе во мојот живот...“

„Нема случајни луѓе во мојот живот...“

Example User · 9 months ago

    0 minutes, 4 seconds


TVITer584

Ако сум православна личност, мора да разберам дека нема случајни луѓе во мојот живот.  Секоја личност што ми ја испраќа Бог е личност што ми треба, дури и ако  таа личност е нервозна, лута,  или злобна  мојата реакција кон таа личност покажува дека јас не се разликувам многу од неа. Како што велат светите отци, најважно е да морам да гледам што се случува во мене.

И тогаш  ми станува јасно дека главниот непријател седи во мене - тоа се моите страсти, мојата нервоза, мојот гнев, духот на гневот, а јас често и не го забележувам. И човекот што Бог го испраќа ги буди овие квалитети скриени во мене, односно ми ги покажува моите гревови.

Но, ова е голема среќа, затоа што да се видат вашите гревови значи да се види почетокот на вашето спасение, почетокот на вашата исправка, почетокот на вашето прочистување. Затоа светите отци ни заповедаа да се молиме за нашите непријатели, кои ни помагаат да ја видиме сопствената внатрешна нечистотија.➕


       Протоереј Евегениј Шестун

Избор од фб профил на

Snezana Todorova

27ми декември 2020 лето Господово

Source: https://preminportal.com.mk/duhovnost/duhoven-azbuchnik/23782-nema-sluchajni-lugje-vo-mojot-zhivot

Share:

Example User

All author posts

Related Posts

Image Description
11 months ago

Авва Евагриј 8, 5-8

Ако сакаш да бидеш познат од Бога, тогаш прави сѐ за да им бидеш што помалку познат на луѓето. Ако секогаш имаш на ум: дека Бог секогаш гледа сѐ што правиш, со душата или со телото, тогаш нема да погрешиш во ништо и Бог секогаш ќе живее со тебе. Човекот со ништо толку не се уподобува на Бога како...

Image Description
1 year ago

Иконата и нејзината смисла

- Иконата како сведоштво за фактот на Боговоплотувањето Не прави за себе идол, ниту некаква слика на она, што е горе на небото, што е долу на земјата и што е во водата под земјата; немој да им се поклонуваш, ниту да им служиш, бидејќи Јас Сум Господ, Бог твој (2Мојс 20,4-5). Овој стих, кој ја преда...

Image Description
1 year ago

Јеросхимонах Макариј-ОПТИНСКИТЕ СТАРЦИ (извадок)

  Писмо бр. 214БОРБАТА СО СТРАСТИТЕ ВОДИ КОН ВЕЧНА РАДОСТ "... Откако го прочитав твоето писмо, те сожалувам, затоа што го сметаш својот живот за тегобен како во манастирот, така и во светот. Господ не створил не за плач, туку за радост. Ние сами сме си виновни, што ги труеме со гордост дните н...