Нов Закон за свештениците во Турција

Example User · 2 years ago

    0 minutes, 36 seconds


Le_24feb_a_11h23_-_Ste_Sophie_(1280x1280)Министерството за образование и верски прашања на Турција воведе  измена на законодавството за Грчкото православно свештенство. Новиот закон стапи на сила на 1 март 2013 година.

Православните свештеници во Турција, кои се во клирот на Цариградската Патријаршија, сега материјално-финансиски ќе зависат од државата. Сите свештеници ќе бидат назначени во грчките православни парохии под раководство на Дирекцијата за Верски прашања на Турција, а со согласност на петчлената комисија, составена од претставник од Министерството за надворешни работи на Турција, претставник на Министерството за внатрешни работи и тројца православни теолози.
Во врска со оваа одлука, телеграма на благодарност до турската влада испратија грчките партии „Нова демократија“, „ПАСОК“, „Независни Грци“ и „Златна зора“, соопштува агенцијата „Romfeya“.

Source: https://blagovesti.wordpress.com/2013/03/05/48/

Share:

Example User

Sit illo et occaecati blanditiis minus. Explicabo quia eius porro earum quis. Et nesciunt et nobis autem aut quod dolorem. Cumque est quas provident nemo nihil. Perferendis sequi in ipsa consequatur voluptatibus voluptatem. Sed assumenda ut cupiditate. Saepe et fuga maiores optio. Doloribus ea iusto dolore. Sed deserunt suscipit reprehenderit magni voluptatibus dicta. Unde aliquam sunt deserunt itaque. Nesciunt tempore molestiae qui et distinctio. Dolor quae aliquam nobis minus.

All author posts

Related Posts

Image Description
1 year ago

Промовирана книгата „Несвети, а свети и други раскази“ од Епископот Тихон

Скопје, 04 октомври 2016 НУБ „Свети Климент Охридски“ "Промовирана книгата „’Несвети, а свети’ и други раскази“ од Епископот Тихон"  Денес, 4 октомври 2016 год., во просториите на НУБ „Св. Климент Охридски“ во Скопје, во свечена и срдечна духовна атмосфера се одржа промоцијата на македонското...

Image Description
2 years ago

Ново издание на нашата Епархија

НОВО ИЗДАНИЕ НА НАШАТА ЕПАРХИЈА Со Благослов на надлежниот епархиски архиереј, Митрополитот Петар, излезе од печат книгата „Историја на Плетварско-беловодичката парохија при Прилепското архиерејско намесништво – Преспанско-пелагониска епархија“. Книгата претставува историски осврт на животот и фунци...

Image Description
2 years ago

Саентолошката секта регистрирана и во Македонија

САЕНТОЛОШКАТА ТОТАЛИТАРНА СЕКТА РЕГИСТРИРАНА И ВО МАКЕДОНИЈА, И ТОА КАКО ЦРКВА Со одлука на Основниот суд Скопје 2, од пред некој ден во Македонија е регистрирана саентолошката тоталитарна секта како црква. Со регистрацијата, саентолошката секта е вметната во Регистарот на религиозни заедници и верс...