Title : Поради нив светот сѐ уште и постои! – Потсетник за Богојавление (Митрополит Наум)

Поради нив светот сѐ уште и постои! – Потсетник за Богојавление (Митрополит Наум)

Example Admin User · 3 months ago

    0 minutes, 1 second


Потсетник за Богојавление (17.01.2021 16:58)

На две вистини да се потсетиме.

Прва, на Богојавление за првпат доаѓа до израз Тајната на новозаветното, царско и есхатолошко свештенство – во ликот и делото на свети Јован Крстител.

Свети Јован Крстител не е носител на официјалното и институционално свештенство, но сепак Го крштева Господ.

Токму преку Крштевањето на Христос, тој ја објави тајната и силата на новозаветното, царско и есхатолошко свештенство и крајот на старозаветното. Ова, ново свештенство, може секој крстен да го има.

Достигањето на вториот степен од духовниот развој – просветлувањето на умот со дарот на умно-срдечната молитва, е внатрешно духовно покритие на Светата Тајна Свештенство, но тоа е и личен дар за нас во Црквата, дар на новозаветното, царско и есхатолошко свештенство, т.е. дар кој ќе нѐ краси и во Царството Небесно.

Во суштина, Бог, Тајната на Домостројот на нашето Спасение во Црквата ја восовршува само преку оние кои се удостоиле да бидат носители на царското, новозаветно, внатрешно и есхатолошко свештенство, без оглед на тоа – дали го имаат и дарот на официјалното и формално свештенство.

Поради нив светот сѐ уште и постои.

И втора, Богочовекот Исус Христос е Оној што благословува и осветува; и Нему не Му треба никакво осветување или обрезание или крштевање, а сѐ што прави, прави заради нас и наше спасение.

Затоа Он се крсти од свети Јован во водите на реката Јордан, а на сите нас ни овозможи да се крстиме со вода и со Свет Дух, во Црквата.

Он се крсти во водата, а сѐ создадено благослови и освети, и тоа повторно стана погоден материјал за совршување на Светите Тајни.

Заради Него се отворија Небесата, а на нашето срце му се овозможи да стане влез и седиште на Царството Небесно.

„Гласот на Отецот од Небесата за Него сведочи: ’Тој е Мојот возљубен Син и на Него е Мојата милост‘“ (Матеј 3, 17), а на сите нас восиновување ни благовести.

Да, Бог се јави како Света Троица, а луѓето, возглавени од вистинскиот Човек – Богочовекот Христос, се јавија како Црква на Светиот Дух, како несоздадено-создадена икона на Света Троица и како автентични сведоци на Божествената љубов (види: Јован 17, 21).

Пресвета Богородице, преку Која секој Божји дар го добиваме, спаси нѐ!

Митрополит Струмички Наум

Source: https://pokajanie.mk/2021/01/17/30468/

Share:

Example Admin User

All author posts

Related Posts

Image Description
4 months ago

РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО – Архимандрит Георгиј Капсанис

 06/01/2020 (Обновено) Беседа изговорена на трпеза во манастирот, на Божик - 1985 година Оваа тајна се извршува во Црквата, зашто ние кои живееме во Црквата стануваме учесници во Божјата предвечност, во вечниот живот, во вистинскиот живот на Пресвета Троица. Се разбира, сѐ уште сме ограничени...

Image Description
5 months ago

Високоумието е почеток на најопасната демоноопседнатост! Митрополит Наум

Што е разликата помеѓу опсесија, илузија, прелест и помисла? (15.11.2020 16:51) Сум пишувал и порано на оваа тема, но изгледа дека повторно има потреба. Ајде да ја проследиме демонската помисла на славољубието, на гордоста, на високото мислење за себеси, од почеток до крај; додека да стане опсесија....

Image Description
5 months ago

Митрополит Струмички Наум: Ангелите се светлина (пример) за монасите; монасите се светлина (пример) за луѓето...“ (20.11.2015)

   "Постои теолошки термин поприемчив од зборот фанатизам и без неговите негативни конотации, а тоа е терминот ревност, кој е добро познат во Црквата, но намерно го користам терминот фанатизам, да не објаснувам зошто. Значи, да не се разбереме погрешно: православниот фанатизам не може да...