Слово за Денот на Педесетница - Свети Праведен Алексеј Мечев

Example Super-Admin User · 1 month ago

    2 minutes, 41 seconds


  Слово за Денот на Педесетница - Свети Праведен Алексеј Мечев  Благодатните дејства на Светиот Дух врз христијаните

На денот на Светата Педесетница ќе зборуваме за тоа колку се драгоцени и спасителни дејствата на Светиот Дух исполнети со благодат за нас христијаните. Слегувањето на Светиот Дух врз Апостолите е настан од најголема важност. Тоа е почеток на тој силен, моќен притисок, благодарение на кој падна, пропадна целиот древен, изнемоштен пагански свет, отстапувајќи ѝ место на религијата на светлината, вистината на вистините.

Навистина, сè што претходно владееше над светот: оваа сеопфатна филозофија, ова возвишено и прославен политеизам - сето ова гордо паганско создание пропадна од допирот на скромните проповедници на христијанската религија, што во очите на паганските мудреци беше жална заблуда и лудило (1. Кор. 1:18). Таква е, пријатели, силата на Светиот Дух, и нејзините плодови нашле прекрасен израз во познатата молитва до Светиот Дух: „До Царот небесен“. Во него Светиот Дух се нарекува „Утешителот, животодателот, ризницата на доброто“.

Колку прекрасни, високи и длабоки имиња! Во црквата често слушаме: Секоја душа живее од Светиот Дух, и навистина, пријатели мои, во целиот огромен Божји свет живее и постои семоќната сила на Бога Светиот Дух. Особено, секој од нас го гледа ова на почетокот на пролетта, кога благотворното сонце почнува да ја загрева земјата со својата топлина. Тогаш сè се обновува и оживува; земјата е покриена со зелени тревки и различни цвеќиња, целото Божјо создание, како да се рече, разбудено од сон, се радува и го прославува Создателот на светот. И сето тоа се постигнува со семоќната сила на Бога Светиот Дух. „Го праќаш ли духот Свој “, вели цар Давид, „се создаваат , Ти го обновуваш лицето на земјата“ (Пс. 103:30). Ако човечката душа потекнува од Бога, тогаш таа може да го најде своето целосно задоволство и да почива само во Бога. Но, гревовната „нечистотија“ ја отуѓи човечката душа од Бога и оттогаш човечката душа почна да венее, суши, исцрпува, а во исто време доживува незадоволство, тага, копнеж, желба за нешто друго, нешто подобро. Оваа тажна и болна состојба продолжи долго време. Но, тогаш Христос дојде на земјата. Откако го заврши делото на нашето откупување на земјата и се вознесе на небото, Тој ни го испрати Божјиот Дух, за да нè оживее, обнови. Од книгата Дела на Светите Апостоли знаеме како Светиот Дух се спуштил врз Апостолите и со какви чудесни дејства се открила Неговата моќ за обновување во нивните души. Всушност, едноставните рибари - Апостолите стануваат силни и бестрашни проповедници на евангелската вистина; од љубов кон Бога и кон ближните претрпеа бројни несреќи и страдања и својата проповед ја запечатија со маченичка смрт. А од друга страна, кој ги водел истите Апостоли кога ги пишувале Посланијата? Кој ги предводеше пастирите и учителите на Црквата на Вселенските собори во решавањето на разни прашања од христијанската вера и добриот живот? Сите исти животворни Светиот Дух.

Сите ние, пријатели, учествуваме во таквото дејство на животворната добрина на Светиот Дух во различни доживувања на нашата духовно преродба, обновување и осветување. Средствата со кои ни се соопштува Светиот Дух се горливата молитва и таинствата на Црквата. Целиот наш живот, пријатели, од почеток до крај е проследен со големите дарови на Светиот Дух, а сепак, во сите негови дејствија, тој мора да се состои и да се извршува под влијание на благословот, осветувачката и животворната благодат на Светиот Дух.

Повикај го Светиот Дух врз себе – секогаш чувај го своето срце чисто, за да не го изгониш Светиот Дух од него, туку да го привлечеш.

Господи, дури и Твојот Пресвет Дух во третиот час испратен до Твоите Апостоли, Добриот, не одземај ни од нас, туку обнови нè нас , кои Ти се молиме.Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/06/blog-post_92.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
1 month ago

ТОЈ МЕ ЧЕКА

 ТОЈ МЕ ЧЕКАОчајни безбожници!Тие зборуваат, како нив ги чекаат црвите. Тие тврдат, дека нивниот пат на земјата е од мајмун до црв.О, колку сум јас посреќен од безбожниците!Јас знам, дека мојот живот е пат од Бог кон Бога. Бог ме испрати, и Бог го чека моето враќање.Јас се трудам да се вратам како с...

Image Description
2 weeks ago

Живејте во Христа деца мои!

 Живејте во Христа деца мои!Ние свештениците извршуваме многу Свети Тајни во нашиот свештенички живот. Наидуваме на случаи како венчавки кои воопшто не ги интересира Христос и прават ваква свадба за светот. Нив воопшто не ги интересира духовниот дел. Родителите ги крштеваат своите деца за името (што...

Image Description
3 years ago

Љубов, љубов, љубов!

Она со што треба да се занимаваме, деца мои, е љубовта кон другиот, кон неговата душа. ДА НЕ БИДЕМЕ ПИТАЧИ НА ЉУБОВТА „Љубовта е над сè. Се’ што правиме правиме, и молитва, и совет и укажувања, да правиме со љубов. Без љубовта молитвата не е полезна, советот повредува, укажувањето штети и го уништув...