СВЕТИ АВСТОЛ, ЕПИСКОПОТ НА КОРНВЕЛ

Example User · 1 year ago

    0 minutes, 4 seconds


СПОМЕН НА СВЕТИОТ ОТЕЦ НАШ АВСТОЛ, ЕПИСКОПОТ НА КОРНВЕЛ, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 28 ЈУНИ

(VI век; Austell, Austol, Hawystill)

Преподобниот отец Австол[1] бил ученик на свети Меван, од кого и го примил светото Крштение. Најверојатно, според историските податоци, тој живеел во околината на местото, кое денес се нарекува Сент-Остел (Saint Austell) во Корнвел, во близината на округот Сент-Меван (Saint Mewan). Кога свети Меван заминал со свети Самсон од Велс во Бретанија, Австол заминал заедно со нив. Тие заедно се погрижиле да извршат христијанизација на областа Броселианд (Broceliande), а по нивната смрт тие биле заедно погребани во ист гроб. Најверојатно, според името на овој преподобен отец, наречено е и местото Ауст (Aust) во Авст (Awst), кое се наоѓа во областа Глочестер (Gloucester).

Преподобниот Австол денес е заштитник на истоимениот град во Велс, а Православната Црква неговиот спомен го празнува на 28 јуни според Јулијанскиот календар.


Австол (древноанглиски) = оној, кој потекнува од југ.

Source: https://blagovesti.wordpress.com/2021/02/02/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%b0%d0%b2%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bb-%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%be%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b

Related Posts

Image Description
1 year ago

Свети Ака, епископот на Хексхем

СПОМЕН НА СВЕТИОТ ОТЕЦ НАШ АКА, ЕПИСКОПОТ НА ХЕКСХЕМ, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 20 ОКТОМВРИ (660-740; Acca of Hexham) Светиот отец Ака,[1] епископот на Хексхем, роден е во Нортумбрија, во 660 година. Во почетокот на својот подвижнички живот, тој се подвизувал заедно со Босој, идниот е...

Image Description
1 year ago

Во спомен на Преподобен Сисој Велики

Преподобен Сисој Велики Родум Мисирец и ученик на Св. Антониј. После смртта на својот голем учител Св. Сисој се насели на пустинската гора наречена Антониева според местото на подвигот на великиот светител. Земајќи врз себе тешки подвизи толку се скроти самиот себеси, што стана незлоблив како јагне....

Image Description
1 year ago

Радоста на апостолите

Во тропарот на празникот пееме: „Си се вознесол во слава, Христе Боже наш, причинувајќи им радост на Твоите ученици“. Овде би се задржал на радоста, која ја доживеале светите апостоли и Пресвета Богородица, а која е карактеристика на православните христијани. Во псалмите и...