Шеснаесетта Недела по Педестница

Example Admin User · 3 years ago

    1 minute, 54 seconds


Свето евангелие според светиот апостол Матеј

25:14-30

14. Зашто, Он ќе постапи како човек, кој тргнувајќи на пат, ги повика слугите свои и им го предаде својот имот;

15. и на едниот му даде пет таланти, на другиот два, на третиот еден; секому според силата негова; и веднаш замина.

16. Оној, што зеде пет таланти, отиде, ги употреби во работа и спечали други пет таланти;

17. исто така и оној што зеде два таланта, спечали други два;

18. а оној, што доби еден талант, отиде и го закопа в земја и така го сокри среброто на својот господар.

19. По долго време дојде господарот на тие слуги и им побара сметка.

20. И кога пристапи оној, што беше примил пет таланти, донесе уште други пет и рече: »Господаре, ти ми предаде пет таланти; ете, сум спечалил и други пет.«

21. Господарот му рече: »Убаво, добри и верни слуго! Во малку си бил верен, над многу ќе те поставам; влези во радоста на својот господар!«

22. Дојде, исто така, и оној што беше примил два таланта и рече: »Господаре, ти ми предаде два таланта; ете, со нив спечалив други два.«

23. Господарот му рече: »Убаво, добри и верни слуго! Во малку си бил верен, над многу ќе те поставам; влези во радоста на својот господар!«

24. Пристигна и оној што беше зел еден талант, и рече: »Господаре, те знаев дека си жесток човек: жнееш, каде што не си сеел, и собираш, каде што не си веел;

25. па се уплашив и отидов, та го сокрив твојот талант в земја; ете ти го твоето.«

26. А господарот му одговори и рече: »Лукав и мрзлив слуго! Ти знаеш дека жнеам, каде што не сум сеел, и собирам, каде што не сум веел;

27. затоа требаше моето сребро да го дадеш на трговците, па јас, кога дојдам, ќе си го приберам своето, со добивка;

28. земете го од него талантот и дајте му го на оној, што има десет таланти;

29. зашто секому, што има, ќе му се даде и преумножи, а од оној, што нема, ќе му се одземе и она што го има;

30. а лошиот слуга фрлете го во крајна темнина: Таму ќе биде плач и крцкање со заби.« Откако го рече тоа, извика: »Кој има уши да слуша, нека чуе!«

„Бог, на сите нас ни дал по некој талант: некому му дал талант за сликање, некому за пеење, некому за пишување, некому за разни занаети, но сите овие таланти може и треба да се разработат, да се развијат, да се охристоват, да се осветат преку Црквата, и да Му се вратат и посветат повторно на Бога.

Талантот, ако не е правилно насочен, ако ни користи за гордост и суета може да биде погубен, додека, пак, ако е правилно насочен, ако се користи со смирение и скромност, и свест дека не е од нас, туку дека е даден од Бога, тогаш може да нè води кон светост.

А светоста е природен копнеж на секоја душа, најнормална и најприродна состојба на постоење на секоја личност!“

Source: https://pokajanie.mk/2020/09/22/23436/

Share:

Example Admin User

Numquam earum rerum voluptas dolorum est est dolore. Sint aliquid provident voluptas laboriosam in id tenetur. Natus reiciendis voluptates ipsum itaque et nulla at. Explicabo et qui dolorem a odio placeat minus. Debitis delectus expedita voluptatem dicta earum aut. Quia ut maxime voluptatem voluptas. Doloribus tempora repellendus at voluptas.

All author posts

Related Posts

Image Description
3 years ago

Слегување на благодатниот оган на Велигден

За едни, тоа е нешто што може да го наруши спокојниот живот, па затоа треба да биде отфрлено како измислица. За други, тоа е најголемото чудо на земјата, кое неспорно сведочи за вистинитоста на Православието. За православниот христијанин, тоа не е просто чудо, туку потсетување, дека Он е со...

Image Description
2 years ago

НЕДЕЛА ДВАЕСЕТ И ВТОРА – Луѓе, a чија сопственост сте вие?!

НЕДЕЛА ДВАЕСЕТ И ВТОРА Евангелие за Лазар и богаташот Лука 16, 19-31; Зач. 83 Луѓето на земјата најмногу се препираат околу сопственоста и никогаш не им се знае крајот на овие препирки! Луѓе, a чија сопственост сте вие? Стадото се граба за пасиштето, а сопственикот на пасиштето и на стадото застанал...

Image Description
3 years ago

Седумте ефески момчиња (4/17 август)

Сторијата со седумте свети момчиња од Ефес е една од најфасцинантните. Приказната говори за седум млади момчиња со имиња Максимилијан, Ламвлих, Мартинијан, Јован, Дионисиј, Егзакустодијан (Константин) и Антонин, коишто живееле во средината на 3 век, за време на владеењето на императорот Декиј (249-...