Свети Дух, Свето Писмо (Библија) , Света Причест

Example Super-Admin User · 4 weeks ago

    1 minute, 51 seconds


Свети Дух, Свето Писмо (Библија) , Света Причест 

 


Еден начин на кој можеме да го примиме Светиот Дух е со читање и слушање на Библијата.

Библијата е за човекот ризница, од која може да црпи светлина и живот, која просветлува и живот, кој оживува и утешува и радува; Светата Библија е еден од најскапоцените Божји дарови за човекот, голем благослов, од кој може да има корист секој, се додека сака.

Светото Писмо е божествена мудрост, мудрост толку прекрасна што и најпростиот и најнеписмен човек може да ја разбере. Токму затоа, многу обични луѓе, читајќи или слушајќи ја Светата Библија, станале побожни и го примиле Светиот Дух, додека други, па и образованите, проучувајќи ја, залутале и се изгубиле.

Тоа се случи затоа што првите го читаа со простодушност на срцето, без рационалистички ситници, барајќи да се збогатат не со човечко знаење, туку со благодат и моќ и Божји Дух, додека вторите, мислејќи дека се мудри и дека знаат сè, не го праша Светото писмо не силата и Духот Божји, туку мудроста на светот.

Светиот Дух, конечно, го добиваме со учество во светите Тајни на нашата Црква и пред се со Светата Причест.

Исус Христос рекол: „Кој го јаде Моето тело, и ја пие Мојата крв, има живот вечен и Јас ќе го воскреснам во последниот ден“ (Јован 6:54). Кој, односно, достојно се причестува со Светите Тајни, се соединува со Господа. А кој ги прима телото и крвта Господови со вистинско покајание, чисто срце, божествен страв и цврста вера, истовремено го прима и Светиот Дух. И го подготвува да ги прифати и Исус Христос и Бог Отецот, односно да стане храм и живеалиште на вистинскиот Троичен Бог.

Напротив, кој недостојно се причестува со телото и крвта Господова, со нечиста душа, со срце полно со злоба, одмазда и омраза, не само што не го прима Светиот Дух, туку станува предавник, како Јуда, и го распнува Христа по друг пат.

Телото и крвта Христови, за оние кои достојно ги примаат, се лек кој ја лекува секоја болест и секоја слабост. А кој од нас е во совршено здравје? На кого не му треба исцелување, олеснување и утеха?

Телото и крвта Христови се наша храна на патот кон царството небесно. Може ли некогаш да се тргне на долг и напорен марш без храна?

Телото и крвта Христови се видливо средство за осветување, кои ни ги остави самиот Господ и ни ги остави за наше осветување. Кој не би сакал да учествува во такво наследство и да биде осветен?

Затоа, не занемарувајте да се приближите до Чашата на животот. Но пристапете со страв од Бога и вера. Кој одбива или занемарува да се причести, не Го љуби Христа, затоа нема да го прими Светиот Дух ниту да влезе во небесното царство.


Свети Инокентиј Московски

Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/06/blog-post_45.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
2 weeks ago

Лош ден...

 Лош ден...Пред некој ден се чувствував лошо. Еден пријател ме виде и ме праша. „Не си во ред;“. „Добро сум“, одговорив, „Едноставно не се чувствувам добро додека зборуваме. Но, наскоро ќе помине, фала богу...“. „И што ќе правиш сега? ме праша. „Ништо... Не морам ништо да правам, исто како што небот...

Image Description
3 years ago

ЗА БОЛЕСТИТЕ….

ЗА БОЛЕСТИТЕ…. Исклучива заслуга на светоотечкото учење е своевидната концепција за полезноста на болестите. Што има полезно во страдањето? – во недоумица прашуваат многумина што првпат слушнале за ваков поглед на животот. И навистина, можеби луѓето најповеќе се плашат од смртта и тешките болести....

Image Description
4 weeks ago

Вознесение на Господ Исус Христос

Пишува: Игумен Фотиј, манастир Св. Јоаким Осоговски Денес се празнува денот на спасението, овој ден е наречен Спасовден. Богочовекот Исус Христос, се вознесе на небото за да го оствари и исполни целиот план Божји. Божјиот план за вечното спасение на тварта. Тајниот домострој на спасението Божјо д...