Свети Ерконвалд, епископот на Лондон

Example User · 2 years ago

    1 minute, 53 seconds


SVETI ERKONVALDЖИТИЈА НА БОЖЈИ УГОДНИЦИ, КОИ ЗАСВЕТЛИЛЕ ВО ЗЕМЈАТА ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

СПОМЕН НА СВЕТИОТ ОТЕЦ НАШ ЕРКОНВАЛД, ЕПИСКОПОТ НА ЛОНДОН, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 30 АПРИЛ

(630-693; Erkenwald of London)

Свети Ерконвалд[1] по потекло бил од царското источноанглиско семејство Офи.

Скромните житијни податоци сведочат дека тој основал редица на познати манастири во Англија, меѓу кои е и манастирот во Чертси,[2] во денешната грофовија Суреј, каде што тој, откако се откажувајќи се од игуменските должности, се подвизувал до 675 година. Таа година, по смртта на епископот Вини, Ерконвалд бил ракоположен за епископ кај источните Саксонци, со епископско седиште во градот Лондон. Ракополагањето го извршил свети Теодор од Тарс, архиепископот на Кентербери, со дозвола на кралот Себи.

Свети Ерконвалд надалеку се прочул со светоста на својот живот. Во 686 година тој учествувал во помирувањето на архиепископот Теодор од Кентербери со епископот Вилфрид од Јорк. Во преамбулите на своите закони, кралот Ини го нарекувал светителот „мојот епископ“. Во времето на неговото епископско управување, бројот на цркви се преумножил, со зголемил приходот на епархијата, а Британската Црква се стекнала со многу кралски привилегии.

Според една древна епитафија, свети Ерконвалд со Лондонската епархија раководел 11 години, по што се оддалечил и осамостоил во манастирот во Баркли, каде што се подвизувала неговата сестра, света Етелберта, која таму била и игуменија. Во тој манастир, на 30 април 693 година, блажено се упокоил во Господа.

Свети Ерконвалд бил погребан во црквата на Свети Павле. По смртта, тој се прославил и како чудотворец, а неговите чудотворства се опишани во средновековната англиска поема St. Erkenwald.

Во 1087 година се случил страшен пожар во црквата, каде што се наоѓа неговиот гроб. Иако црквата била целосно изгорена, сепак, неговиот гроб останал недопрен од огнените јазици. По реновирањето на црквата во 1148 година, бил изработен и нов саркофаг, каде што и денес почиваат неговите свети мошти.

Свети Ерконвалд молитвено го повикуваат сите оние, кои имаат здравствени проблеми со коските, а Православната црква неговиот спомен го празнува на 30 април според Јулијанскиот календар.

[1] Ерконвалд = миленик.

[2] Во манастирот во Чертси, во 870 година, маченички пострадале сите монаси, кои биле убиени од данските јазичници. Манастирот бил урнат од Хенрих VIII.  На празникот Богојавление, монасите од православниот манастир на Свети Едвард Англиски во Бруквуд, во областа Суреј, на местото од некогашниот манастир Чертси, секоја година извршуваат Голем Водосвет, во присуство на голем број православни верници.

Source: https://blagovesti.wordpress.com/2017/07/21/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b4-%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%be%d1%82-%d0%bd

Share:

Example User

Sit illo et occaecati blanditiis minus. Explicabo quia eius porro earum quis. Et nesciunt et nobis autem aut quod dolorem. Cumque est quas provident nemo nihil. Perferendis sequi in ipsa consequatur voluptatibus voluptatem. Sed assumenda ut cupiditate. Saepe et fuga maiores optio. Doloribus ea iusto dolore. Sed deserunt suscipit reprehenderit magni voluptatibus dicta. Unde aliquam sunt deserunt itaque. Nesciunt tempore molestiae qui et distinctio. Dolor quae aliquam nobis minus.

All author posts

Related Posts

Image Description
2 years ago

Троен празник

(Нова година – Обрезание – Свети Василиј Велики) Денес празнуваме троен празник, во кој си спомнуваме за два црковни празници, и еден секуларен. Најпрво би зборувал за Новата година, којашто по кој и да е календар, секако е секуларен празник, и уште свети Јован Златоуст, во IV век ги п...

Image Description
2 years ago

Велигден во затвор

Јеромонах Дамаскин Кристенсен (од животот на праведниот романски свештеник Георги Калчу) Едно доживување од детството Отец Георги ни раскажа и за едно друго допирање до несоздадената светлина – кога бил дете. Како осумгодишен, стоел загледан во нивата на своите родители и се прашувал, како...

Image Description
2 years ago

Fr. Georgij Gligorov: The Macedonian focus on Christmas

From an interview with a local journalist on the celebration of the Macedonian Orthodox Christmas, conducted in December 2018 Q: Does the Macedonian Church do anything special to observe Advent? Fr. Georgij: The Macedonian Orthodox Church is united in the Faith with all other so called Eastern...