Свети Финан, епископот на Линдисфарн

Example User · 2 years ago

    1 minute, 33 seconds


SVETI FINANЖИТИЈА НА БОЖЈИ УГОДНИЦИ, КОИ ЗАСВЕТЛИЛЕ ВО ЗЕМЈАТА ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

СПОМЕН НА СВЕТИОТ ОТЕЦ НАШ ФИНАН, ЕПИСКОПОТ НА ЛИНДИСФАРН, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 17 ФЕВРУАРИ

(?-661; Finan of Lindisfarne)

Свети Финан[1] бил Ирец, кој се замонашил во манастирот на Свети Колумба во Јона, а се прославил со својот живот и дисциплина. Кога се упокоил епископот Ајдан, тогаш монасите од Линдисфарн испратиле делегација во манастирот, за да биде избран негов заменик на епископската катедра. Изборот паднал на Финан, како на најдостоен наследник.

Десетте години поминати како епископ на Нортумбрија биле одбележани со мирен период на управување, зашто кралот Освиј го сфатил својот грев, кој го направил со убиството на Освин, кралот на Дејра. Освиј ги освоил териториите на Освин, а свети Финан го поттикнал да основа нови манастири и да изгради нови цркви, како знак на покајание. Најпознат од сите нив постанал манастирот во Стриншелч (Streanshalch), на гребенот, кој се издигал над градското пристаниште. Денес тој манастир е познат како Витби (Whitby), а во текот на времето станал голем и прочуен христијански центар.

Свети Финан ги покрстил кралевите на Саксон­ската хептархија: Зигберт (Sigbert), кралот на источните Саксонци, и Пенда (Penda), кралот на Мерсија, а потоа испратил и проповедници во нивните кралства, за да ја утврдат Христовата вера и во тие земји. Тој го ослободил свети Сед од неговите должности во Мидлендс и го ракоположил за епископ во Весекс. За епископ во Мерсија, пак, ракоположен бил ирскиот монах Диум.

За задоволување на духовните потреби на пространата Нортумбриска епархија, која се простирала дури до Јужна Шкотска, Финан ги интензивирал градежните работи во Линдисфарнскиот манастир. Тој изградил голема црква во келтски стил, во која преовладувала дрвената конструкција, а била покриена со груба морска трева (bent grass). Во таа црква тој го пренесол и телото на својот претходник, свети Ајдан. Кога свети Финан се упокоил во 661 година, неговото тело било положено во гроб, веднаш до гробот на свети Ајдан.

Споменот на свети Финан, Православната Црква го празнува на 17 февруари според Јулијанскиот календар.

[1] Финан = белокос.

Source: https://blagovesti.wordpress.com/2017/06/09/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bd-%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%be%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d0%b

Share:

Example User

Sit illo et occaecati blanditiis minus. Explicabo quia eius porro earum quis. Et nesciunt et nobis autem aut quod dolorem. Cumque est quas provident nemo nihil. Perferendis sequi in ipsa consequatur voluptatibus voluptatem. Sed assumenda ut cupiditate. Saepe et fuga maiores optio. Doloribus ea iusto dolore. Sed deserunt suscipit reprehenderit magni voluptatibus dicta. Unde aliquam sunt deserunt itaque. Nesciunt tempore molestiae qui et distinctio. Dolor quae aliquam nobis minus.

All author posts

Related Posts

Image Description
2 years ago

Митрополит Методиј: Божикно послание 2016/17

Голема е тајната на побожноста: Бог се јави во плот, посведочен беше од Духот, се покажа на ангелите, беше проповедан на народите, светот Му поверува, и се вознесе во слава! (1 Тимотеј 3:16)  Возљубени духовни чеда, Да се сплотиме сите во радост и веселба на празникот на Рождеството Христово...

Image Description
1 year ago

Свети Гутлак од Кроуленд

СПОМЕН НА ПРЕПОДОБНИОТ ОТЕЦ ГУТЛАК, ПОДВИЖНИКОТ ОД КРОУЛЕНД, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 11 АПРИЛ (673-714; Guthlac of Croyland) Преподобниот Гутлак[1] бил син на Мерсискиот кнез Пенвалд и неговата жена Тета, кои потекнувале од кралскиот дом на Иклинзите. Како мало дете се одликувал со...

Image Description
1 year ago

Од Православниот календар – Подвигот на Преподобен Мојсеј Мурин

Преподобен Мојсеј Мурин Вистинскиoт христијанин ја избeгнува чoвeчката пoфалба. Нe самo штo ја избeгнува, туку има и вистински страв oд нeа. Св. Сава Пскoвски ги oставил и игумeнствoтo, и манастирoт, и дoбритe браќа вo манастирoт и пoбeгнал вo eдeн пуст прeдeл, самo да ја избeгнe пoфалбата oд луѓeт...