Свети Тејло, епископот на Ландаф

Example User · 2 years ago

    1 minute, 47 seconds


tejloСПОМЕН НА СВЕТИОТ ОТЕЦ ТЕЈЛО, ЕПИСКОПОТ НА ЛАНДАФ, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 9 ФЕВРУАРИ

(?-580; велшки: Teilo)

Свети Тејло е роден во околината на Пенали кај Тенби (Penally by Tenby), во областа Пемброкшир.

Своето образование го стекнал под раководство на светите Дифриг и Павлин, преку кои се запознал со свети Давид. Неговите современици претпоставувале дека неговото име потекнува од некој антички збор, што означува „сонце“. И навистина, со својот живот тој се покажал како вистинско сонце за целиот Велс.

Откако го завршил своето образование, Тејло продолжил да го следи патот на неговите учители. Како центар на неговото мисионерство бил манастирот Ландејло Фавр (подоцна Ландаф), во областа Кармартеншир.

Заедно со светите Давид и Патерн, тој заминал за Ерусалим. Во времето на „жолтата чума“, (болест, која била наречена така, зашто своите жртви ги правела „жолти и бескрвни“), тој заминал за Бретанија, каде што се подвизувал со свети Самсон во Дол. Тука насадиле голем овоштарник со најразновидни дрва, кој бил долг околу три милји и се протегал од Дол до местото Ке, кое до денес го носи истото име. Откако поминал неколку години при свети Самсон, тој заминал кај бретонскиот водач Будик, кој бил женет со неговата сестра Аномеда. По седум години и седум месеци, тој се вратил во Ландаф, земајќи го со себе својот роднина Евдокиј, кој подоцна го зазел неговото место.

Не постојат пишани податоци за неговото епископствување во Ландаф. По смртта, најверојатно бил погребан во тамошната соборна црква. Неговиот гроб бил отворан во 1736 и 1850 година, а неговиот епископски жезал се чува до денес.

Постојат многу документирани и топонимски сведоштва за почитта кон свети Тејло во Јужен Велс и Бретанија. Постојат историски сведоштва дека тој го основал манастирот Familia Teilavi (Тејловото семејство).

Житијните податоци за свети Тејло биле составени во средновековието, под патронат на Ландафската епархија, која го прославува како нејзин втор епископ од основањето. Во 1130 година, свештеникот Галфрид од Ландаф, го препишал неговото житие во форма на проповед.

Свети Тејло денес е прославен како заштитник на Ландаф и Ландафската епархија, како и на Квимперската епархија во Бретанија. Особено е почитуван во Кардифската епархија во Велс, како и на островот Калдеј. Денешните англиканци го почитуваат и како покровител на Ландафската соборна црква, заедно со светите Петар, Дифриг и Евдокиј. Православната Црква неговиот спомен го празнува на 9 февруари според Јулијанскиот календар.

Source: https://blagovesti.wordpress.com/2017/05/18/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d1%82%d0%b5%d1%98%d0%bb%d0%be-%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%be%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%b0%d0%b

Share:

Example User

Sit illo et occaecati blanditiis minus. Explicabo quia eius porro earum quis. Et nesciunt et nobis autem aut quod dolorem. Cumque est quas provident nemo nihil. Perferendis sequi in ipsa consequatur voluptatibus voluptatem. Sed assumenda ut cupiditate. Saepe et fuga maiores optio. Doloribus ea iusto dolore. Sed deserunt suscipit reprehenderit magni voluptatibus dicta. Unde aliquam sunt deserunt itaque. Nesciunt tempore molestiae qui et distinctio. Dolor quae aliquam nobis minus.

All author posts

Related Posts

Image Description
1 month ago

28. Недела по Педесетница Ете, приготвив јадење – значи, дојдете!

„Ете, приготвив јадење.” Сѐ што e потребно за храна и веселба на душите, подготвено е. Вистината e храна на душата; вистината целосно била откриена како пребогата царска трпеза. Победата над злите духови, победата над болестите и грижите, победата над природата, сите тие победи, кои ja хранат и ja в...

Image Description
2 years ago

Што празнуваме во Великата Седмица?

Која е Велика Седмица? Великата Седмица е неделата пред Пасха (од неделата на Цветници па до Велика Сабота) и се нарекува „Велика“, не затоа што има повеќе денови или часови од другите седмици, туку затоа што настаните кои се празнуваат и доживуваат во светите храмови се спасителни за човек...

Image Description
2 years ago

Обрезание Господово

 31 декември/13 јануари 2019 лето Господово Во осмиот ден по своето раѓање, нашиот Господ Исус Христос благоволи да биде обрезан за да го исполни Законот. „Не дојдов, рече, да го нарушам Законот и Пророците туку да го исполнам“ (Мат. 5,17). Вака им зборуваше Господ Исус Христос на своите Апо...