Свети Варлаам мироточив велешки (28/10 јуни 1598)

Example User · 2 weeks ago

    0 minutes, 13 seconds


За нас најзначаен е описот за светиот архиепископ охридски Варлаам, кој е опфатен во неговата „Книжка“, и за кој се смета дека самиот Јован го препишал од локален изворник, набрзо откако се случил овој настан. Воедно, светиот Варлаам Велешки е првиот и единствен досега познат светител кој е поврзан со градот Велес.

Source: https://preminportal.com.mk/duhovnost-2/zhitija/20119-sveti-varlaam-mirotochiv-veleshki-28-10-juni-1598

Share:

Example User

Placeat id pariatur et eos et nostrum. Voluptas cupiditate non sunt. Iusto impedit dolorum eaque deleniti molestiae numquam praesentium. Voluptas eligendi nulla quo ipsa dicta maiores accusamus. Voluptate impedit et voluptas id magni. Magnam vero autem autem accusantium nesciunt. Sunt ad quas atque aut dolorum. Voluptatibus similique quidem culpa cumque quia officiis nisi.

All author posts

Related Posts

Image Description
3 years ago

Свети Кед, епископот на Ластингем

ЖИТИЈА НА БОЖЈИ УГОДНИЦИ, КОИ ЗАСВЕТЛИЛЕ ВО ЗЕМЈАТА ВЕЛИКА БРИТАНИЈА СПОМЕН НА СВЕТИОТ ОТЕЦ НАШ КЕД, ЕПИСКОПОТ НА ЛАСТИНГЕМ, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 7 ЈАНУАРИ (620-664; Cedd of Lastingham) Свети Кед[1] е роден во англиско семејство, кое живеело во Нортумбрија. Во служењето на Господ...

Image Description
3 weeks ago

Подготовка за Рождество Христово

Не знам како вие се подготвувате за Рождеството. Ако се подготвувате само материјално, со сиот товар на вашите гревови, т.е. неисповедани, тогаш правите голема грешка. Човекот треба да се подготвува за Рождеството и духовно, да се исповеда, т.е. да биде во покајание... Бидејќи Христос дојде во свето...

Image Description
3 years ago

Чудата на Пресвета Богородица (I дел)

Извор: Епископ Велички   Гаврил Светогорец: ЧУДАТА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА   ЧУДО 1.Раскажување за некои Евреи што ослепеле, а на еден му биле отсечени рацете, па откако поверувале во Христа, биле излекувани од пресвета Богородица.Во она време кога нашиот Господ Исус Христос...