Тешкотиите се чекори

Example Super-Admin User · 1 month ago

    2 minutes, 2 seconds


Тешкотиите се чекори Сакаме Царство Небесно без мака, болка и труд.

Ние ги обожаваме иконите на светителите, но веројатно тоа го правиме формално. Меѓутоа, во моментот на поклонување, ние во суштина мораме да го прифатиме не само Светото лице, туку и светиот живот што тој/таа го одеше на земјата со цел на Рајот. Така, се трудам преку молитва, и молба да не го имитирам површно животот на Светиот, туку да го молам да ми помогне, крстовите и раните на мојот сопствен живот да не станат мое уништување, туку мој благослов и пат кон Царството на Рајот.

Честопати не сакаме да слушаме за пост, молитва, поклонување, исповед и црква. Сакаме да влеземе во Царството Небесно без напор, игнорирајќи го фактот дека светителите влегоа во рајот со тишини на молитва, крици од болка и лузни од рани.

„Раните во мачеништвото на светец се печат на вистината на Рајот во светот“

Мора да дадеме крв за да добиеме дух. Но, ние сакаме добро да се забавуваме, сечејќи се многупати со пилата на нашата себичност на крстовите и тешкотиите што ни се претставени.

Слушаме и читаме убави работи за љубовта. Фразата што обично се кажува е: „Имај љубов!“ Но, да имате нешто значи дека во одреден момент може да го изгубите! Поентата е да станеш љубов за да можеш да имаш но и да можеш да ја даваш. Ако имате вода во бокал, може да се истури и да ја снема, но ако вашето постоење стане извор на жива вода, тогаш ништо повеќе не може да се исуши.

Со милување на филозофии и лажни прегратки не можеме да негуваме никаква доблест во нашите срца.

Да ја сакаш молитвата, тешкотијата, болката, мачењето. Да не бараме од Бога да ни ги земе туку да бараме помош од Него да ги носиме и овие рани ќе станат воскреснувачки мед!

Слаби сме…. ќе се свиткаме! Но, нема да паднеме...!

Тешкотиите се чекори. Ако ги срушите скалите кои имаат нагорнина, тогаш следниот чекор ќе биде карпата.  

Како ќе се направи ова; Како? Затоа што ме боли! Плачам ! Не можам да ја поднесам тешкотијата! Што да се прави... Пошто поминувам низ тортура!!

Не можеш ништо брате само со човечки сили. Бидејќи Господ нема да даде ништо повеќе отколку што можете да поднесете, не може да има простор за страв.

Господ не е присутен за да ни го олесни животот, туку да ни ги преобрази животите.

Да ги направи солзите на болката, солзи радосници.

Тешкотијата што ме уништува да ја направам лекција за доблест и светост.

Да се ​​трансформираат раните од траги на смрт во рајски печати.

Како што спортистот ја сака вежбата затоа што копнее за слава и медал, така и ние треба да ја сакаме тешкотијата да не ја гледаме како проклетство, туку како благослов.

Ама пак ќе ми речеш: „Како може ова да се случи!!?“

Погледнете иконата на светител/ка и веднаш ќе разберете дека сè е направено ако е доволно да се молиме „Господи Исусе Христе, помилуј ме!“ Нека тоа стане извик на твоето постоење и патот на твојот живот.

Добра борба…

отец Спиридон Скутис

Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/06/blog-post_3.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
2 years ago

УТЕХА ДУХОВНА – УЧЕНОСТ СВЕТСКА (Св. Игнатиј Брјанчанинов)

УТЕХА ДУХОВНА • Трпезата на духовна утеха е како храна и воедно како отров! Кој ќе ја вкуси неа, го губи живото чувство за сѐ она за што копнее светот. Сето она што светот го цени, нему почнува да му дејствува како пуст и грозен прав, како смрдлива мрша. • Кога човекот ќе се удостои да почувствува б...

Image Description
5 hours ago

Гледајте се според Евангелието, а не низ очите на другите.

 Гледајте се според Евангелието, а не низ очите на другите.Кој ти рече дека не можеш?Кога, кој и зошто ти кажа дека не можеш?Не можете да го познаете Бог.Не можете да постите.Не можете да се молите.Не можете да ја поднесете целата црковна служба.Не можете да слушате духовен говор.Не можете да читате...

Image Description
1 month ago

Лекција, благослов и љубов

Елефтериос Елефтеријадис, психолог Поради три причини доаѓаат луѓето во нашиот живот. Или како лекција, или како благослов, или од љубов... Доаѓаат како лекција за да нѐ научат на нешто. Некогаш на лесен начин, некогаш со болка. Со тешкотија, со зло. Често не го сфаќаме тоа, но дури тешкотиите, конф...