Христовото писмо

Example Super-Admin User · 2 weeks ago

    1 minute, 27 seconds


 Христовото писмо
„Вие сте нашето писмо, напишано во нашите срца, кои го познаваат и читаат сите луѓе“ ( 2. Кор. 3:2 ).


Така е. Апостол Павле го одредува степенот на моралниот стандард на Коринтјаните; за него тие претставуваат „вие се јавувате како Христово писмо, составено преку нашата служба, напишано не со мастило, туку со Духот на живиот Бог, не на камени плочки, туку врз телесни плочки на срцето“ ( 2. Кор. 3:3 ).

Секој од нас го има ова писмо во себе, тоа е зборот што Господ му го зборува на секој човек, кој се однесува конкретно за него, а не за друг, како лична добра вест упатена до него. Ајде да погледнеме наназад во нашето минато, а пред нас има повеќе од еден случај кога во длабочините на нашите срца се огласил глас кој не повикува кон Господ. Овој божествен повик, впишан на плочите на нашите срца, е она писмо што не може и никогаш не треба да се избрише.

Секој нека се запраша каква корист нашол на ова писмо? Дали навистина го оставивме незабележано или го оставивме настрана како непотребно, зарем она што е напишано од Духот на Живиот Бог не нè доведе до целосно повторно раѓање?

Апостол Павле зборува со толкава сигурност за новообратените Коринтјани што тие се писмо „препознаено и прочитано од сите “ . Очигледно, тој не се сомневаше дека сознанието за вистината ги потврди во непоколеблива вера, која отсега отворено ја исповедаа, со што носеа живи докази за верата што ја стекнале.

Примерот со овие Коринтјани нека не остане незабележан од мене и вас. Да се сеќаваме почесто, сè повеќе ќе бидеме задоени со високата цел на која сме повикани: ние сме „храмот на Живиот Бог “ и ние сме „Христовото писмо, напишано од Духот на Живиот Бог “ . Да го набљудуваме храмот на нашата душа во потполна чистота, во потполно смирение, во непоколеблива вера. Да го запалиме во него чистиот темјан на вистинската љубов кон Господа и несомнената покорност на Неговата света волја. Да бидеме и отворено писмо од Бога до другите, објавувајќи го Неговото слово со секое наше дело и целиот наш живот!


Од дневникот на еден православен свештеник 

Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/07/blog-post_8.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
1 month ago

Слово за Денот на Педесетница - Свети Праведен Алексеј Мечев

  Слово за Денот на Педесетница - Свети Праведен Алексеј Мечев  Благодатните дејства на Светиот Дух врз христијанитеНа денот на Светата Педесетница ќе зборуваме за тоа колку се драгоцени и спасителни дејствата на Светиот Дух исполнети со благодат за нас христијаните. Слегувањето на Светиот Дух врз А...

Image Description
1 month ago

Чудото на Свети Јован Рус над Василакис...

 Чудото на Свети Јован Рус над ВасилакисМамо, не плачи, Свети Јован ме натера да се чувствувам добро.Семејство во Атина добило голем удар, нивното дете Василакис, 5-то одделение, наеднаш се разболело, започнале да го тестират и му била дијагностицирана „миелогена леукемија“, по допир на рбетниот сто...

Image Description
6 days ago

Непосредно по Големиот вход

Прозбена ектенија Прозбената ектенија: „Да ја исполниме нашата молитва пред (кон) Господа…“ е продолжение на големата ектенија. Потекнува од околу 5 век. Поголем дел од прозбите се среќаваат двапати во текстови на двете византиски Литургии. Тоа настанало околу 8 век, а до тогаш слична ектенија им...