Title : Авва Евагриј 8, 5-8

Авва Евагриј 8, 5-8

Example User · 1 year ago

    0 minutes, 0 seconds


3.angeli.so.truba

Ако сакаш да бидеш познат од Бога, тогаш прави сѐ за да им бидеш што помалку познат на луѓето. Ако секогаш имаш на ум: дека Бог секогаш гледа сѐ што правиш, со душата или со телото, тогаш нема да погрешиш во ништо и Бог секогаш ќе живее со тебе. Човекот со ништо толку не се уподобува на Бога како со правењето добро на другите. Но, правејќи им добро на другите, треба особено да се пазиш да не мислиш за тоа што си направил. Најпосле, Бог ќе те направи да бидеш достоен за Него, ако ти не направиш нешто што е недостојно за Бога. Бога ќе Го прославиш достојно тогаш, кога во твојата душа преку добродетелите ќе го отпечатиш Неговото подобие.
Авва Евагриј 8, 5-8

Избот од фб профил на

Svetlanka Trajcheva

25ти октомври 2020 лето Господово

Source: https://preminportal.com.mk/duhovnost/duhoven-azbuchnik/23603-avva-evagrij-8-5-8

Share:

Example User

All author posts

Related Posts

Image Description
7 months ago

Митрополит Николај Месогејски: Како да влеземе во Божјата логика – I дел

Ми дојде една инспирација што води потекло од моето научно минато. Ги сакам човечката мисла и разум, и уживам во нив. Го сфаќам како голем благослов тоа систематско организирање на мислите, за кој некој се обучува по пат на научно образование, но претежно преку истражување. Развиен е еден систем на...

Image Description
1 year ago

Светите Андроник и Атанасија

Во времето на византискиот цар Теодосиј Велики(1) во Антиохија живееше некој си човек по име Андроник, златар по занает. Андроник се ожени со ќерката на златарот Јован, која се викаше Атанасија, што значи бесмртност(2). И навистина, Атанасија со својот свет живот стекна бе...

Image Description
3 months ago

Ретроспектива (2005-2020): протојереј Александар Шмеман

  1. Православната Црква од Исток сe донеодамна на Запад беше сметана за немисионерска Црква. Обично преовладуваше мислењето дека тоа големо мисионерско движење, кое толку длабоко го обележи христијанскиот Запад во последните неколку векови, некако го заобиколило “статичното” Христијанство од...