Големиот лек

Example Super-Admin User · 1 month ago

    1 minute, 5 seconds


Големиот лек


Кога не живееш со Христа, живееш во меланхолија, во тага, во немир, во неволја. не живееш како што треба. Тогаш се појавуваат многу абнормалности и во телото. Телото, ендокрините жлезди, црниот дроб, жолчката, панкреасот, желудникот се погодени.

Тие ви велат: „За да бидете здрави, наутро земете млеко, јајце, путер со два-три ореви“. А сепак, ако живеете правилно, ако го сакате Христос, добро ви е со портокал и јаболко. 

Големиот лек е да се посветиме на обожавањето на Христос. Се е излечено. Се работи нормално. Љубовта Божја менува, преобразува, осветува, поправа, менува, преобразува сè.

Љубовта кон Христос е нешто друго. Нема крај. Дава живот, дава сила, дава здравје, дава, дава, дава... И колку повеќе дава, толку повеќе човекот сака да се заљуби. Додека човечката љубов може да го исцрпи човекот, да го излуди.

 Кога го сакаме Христос, сите други љубови попуштаат. Другите љубови имаат заситеност.. Христовата љубов нема заситеност. Телесната љубов има заситеност. Тогаш може да започне љубомора, негодување, дури и убиство. Може да се претвори во омраза. Љубовта во Христа не се менува. Световната љубов малку се чува и полека згаснува, додека божествената љубов расте и продлабочува. Секоја друга љубов може да го доведе човекот во очај. Божествената љубов, сепак, не издигнува во Божјата сфера, ни дава мир, радост, исполнетост. Другите задоволства се заморни, а ова никогаш не се задоволува. Тоа е ненаситно задоволство кое никогаш не се заморува. Тоа е крајно добро.


Свети Порфириј Кавсокаливит

Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/06/blog-post_30.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
1 month ago

Да почекаме се, но...

 Да почекаме се, но...Познавањето на злото на луѓето, односно злото што го прават другите, мало или големо, ја искривува нашата логика, ја слабее нашата сила, бидејќи тоа не се согласува со Бога. На крајот на краиштата, постојано имаме искушение пред нас.Затоа не треба да сакаме да учиме, да знаеме...

Image Description
2 weeks ago

Колку чини едно чудо

 Колку чини едно чудоЕдно девојче ја зеде својата касичка прасенце и ја испразни нејзината содржина. Три пати ги изброја ситните парички, за да не направи ниту една грешка. Имаше точно еден долар и 11 центи. Ги зеде монетките и тргна кон блиската аптека. Аптекарот во тој момент зборуваше со еден дот...

Image Description
1 month ago

Бог не повикува да ја видиме убавината на животот...

 Бог не повикува да ја видиме убавината на живототБог не повикува да ја видиме убавината на животот.Но, не само да го видиме, туку нè повикува да го живееме со нашиот животен став, со нашето однесување, со нашите зборови, со нашите помисли.За да ја пронајдете убавината и да ја видите во животот, прв...