Исповед на еден прогонител на Христијаните на смртна постела

Example User · 1 year ago

    1 minute, 51 seconds


3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel

Исповед на еден прогонител на Христијаните на смртна постела

Од митрополит Нектариј од Арголида

…Дозволете ми да завршам со инцидент кој ми беше раскажан во Одеса пред неколку години, кој е исто така објавен во книгата „Во вителот на светот што се менува– новите маченици од Бердјанск“:

Одеса 2002.

Офкањата на постар пациент се слушаат во одделот на големата државна болница во Украинскиот град. Канцерот е широко распространет. Болките се ужасни. Лековите не се доволни. Буден дење и ноќе, пациентот ја чека смртта како откуп. Многупати го достигнува работ на смртта, но изгледа како рамнодушен. Веќе со месеци е во борба помеѓу живот и смрт. Обичните луѓе би рекле: „Неговата душа никако да излезе“.

Еден ден овој измачуван човек се чинеше како да оживеа. Тој очајно барал свештеник. Неговото семејство отишлп до црквата и побарала од свештеникот да дојде во болницата. Свештеникот, без одложување го посетил пациентот. Бил шокиран од тажното лице на пациентот и неговата состојба, но уште повеќе се шокирал од тоа што го слушнал. Болниот стар човек без никакви воведи и претставувања, како да е притиснат од нешто, почнал да ги расплетува своите маки пред непознатиот свештеник:

„Послушај ме, отче. Бев атеист од мојата младост, војник атеист. Бев член на партијата, се искачив меѓу редовите и еднаш станав командант на реформскиот работнички логор во Сибир. Ги мразев Христијаните, а свештениците уште повеќе. Во логорот имав многу затвореници, архиереи, свештеници, монаси и калуѓерки. Правев сѐ што можев за да им ги отежнам животите. Ги праќав да извршуваат најтешки работи, ги казнував, ги мачев… Еднаш го направив следново: Му наредив на свештенството да ги силува калуѓерките. Сите ме одбија, а архиерејот што ми западна во око се спротивставуваше уште повеќе. Им влијаеше на другите и ги поттикна да не ме слушаат. Многу се налутив! Ноќта го однесов во ладна соба. Му ги соблеков алиштата и го фрлив гол врз масата. Го врзав и го оставив да преноќи. Не, тој не умре од студ. Собата беше полна со стаорци, кои жив го проголтаа. Утрото ги пронајдовме само неговите коски во крвта. Да, правев такви нешта, и поради тоа мојата душа не може да излезе. Сакам да ми простиш“.

Кога свештеникот отишол да го посети повторно наредниот ден, неговиот кревет бил празен. Пациентот починал таа ноќ…

Превод од англиски јазик: Андријан Ѓорѓиев

Православна светлина бр. 57

https://crkvaveles.wordpress.com/2021/05/19/%d0%b8%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%b4-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%98/

Source: https://preminportal.com.mk/duhovnost/odgovori-na-sovremeni-problemi/24298-ispoved-na-eden-progonitel-na-hristijanite-na-smrtna-postela

Share:

Example User

Sit illo et occaecati blanditiis minus. Explicabo quia eius porro earum quis. Et nesciunt et nobis autem aut quod dolorem. Cumque est quas provident nemo nihil. Perferendis sequi in ipsa consequatur voluptatibus voluptatem. Sed assumenda ut cupiditate. Saepe et fuga maiores optio. Doloribus ea iusto dolore. Sed deserunt suscipit reprehenderit magni voluptatibus dicta. Unde aliquam sunt deserunt itaque. Nesciunt tempore molestiae qui et distinctio. Dolor quae aliquam nobis minus.

All author posts

Related Posts

Image Description
1 year ago

Постот кај Светите отци

Ранохристијанските списи, како и делата на Светите отци, потврдуваат дека постот во Црквата се запазувал уште од самиот почеток. Во учењето на Дванаесетте апостоли, од средината на II-от век, се зборува за веќе постоечкиот седмичен пост на христијаните, со наредба да не биде спроведуван заедно со Ј...

Image Description
4 weeks ago

Ако Исус се роди сто пати во Витлеем, а ниеднаш во тебе, во твоето срце,напразен е твојот живот

Ако Исус се роди сто пати во Витлеем, а  ниеднаш во тебе, во твоето срце,напразен е твојот животАко Христос не се роди во твоето срце„ Или не сте свесни дека Исус Христос е во вас? Освен, само ако сте недостојни “ ( 2 Кор. 13:5 ).Оваа ноќ е таинствена. Оваа ноќ е света.Предвечниот Бог слегува о...

Image Description
2 years ago

Бидете вистинити луѓе

Моето искуство ме научи дека, вистинит човек е само смирениот човек. Смирениот не ги превидува своите таленти и способности, но ги смета како дарови Божји, и за кои е повикан да ги развие. Тоа значи дека може да ги препознае и даровите на другите и да се радува за нив. Човекот егоист е еден...