Кажувај – Нека биде волјата Твоја… Св. Јован Кронштадски

Example Admin User · 1 year ago

    3 minutes, 11 seconds


Bo ce’ и во секое време угодувај My на Бога и размислувај за спасение на својата душа од гревот и од ѓаволот, размислувај како Бог да ја усвои твојата душа.

Ако си станал од постела, прекрсти се и кажи:

„Bo името на Отецот и Синот и Светиот Дух”
и „Господи, удостој ме овој ден да се запазам од секаков грев и научи ме да ја творам волјата Твоја”.

Кога ќе се измиеш, во куќата или во купатилото, кажи:

„Пороси ме co исоп, и ќе бидам чист; измиј ме и ќе бидам побел од снег” (Пс 50, 7). Кога облекуваш чисти алишта,
размислува] за чистотата на срцето и барај чисто срце од Господа:

„Создај чисто срце во мене, Боже”;

ако си сошил нова облека и ако ја облекуваш, помисли на обновување на духот и кажи:

“И нов и прав дух стави во мене, Господи” (Пс 50,10);

ако co омаловажување ja одложуваш старата облека, co уште поголемо омаловажување помисли на одложување на стариот човек, грешен, страсен и телесен; ако вкусиш леб или слатки, помисли на вистинскиот леб кој на душите им дава вечен живот – на Телото и Крвта Христова, и биди гладен за тој леб, т.е. посакувај почесто co него да се причестуваш;

ако пиеш вода или чај, co мед или слатки, или некое друго пиење, помисли на вистинското пиење кое ja гаси жедта на душата разгорена од страстите – на пречистата и животворната Крв на Спасителот;

доколку се одмараш во текот на денот, помисли на вечната почивка за оние кои тука се борат co гревот, co духовите на злобата на поднебесјето, co човечките неправди, co незнаењето и co човечката грубост;

кога ноќе ќе појдеш да спиеш, помисли за смртниот сон, кој порано или подоцна, задолжително ќе ни пристапи на сите нас, и на онаа мрачна, ужасна, вечна ноќ во која ќе бидат фрлени сите непокајани грешници;

кога го дочекуваш денот, помисли на незалезниот, вечен, пресветол ден, многу посветол од овој наш сончев ден – на вечниот ден во Царството Небесно, во кое ќе се радуваат сите кои My угодиле на Бога или од се срце се покајале пред Бога во овој привремен живот;

ако некаде одиш, мисли за правината на духовното чекорење пред лицето Божјо и зборувај:

„Управувај ги стапките мои според Твоето слово и не допуштај co мене да овладее никакво беззаконие” (Пс. 118, 133).

Доколку нешто работиш, обиди се тоа дело да го извршуваш co мисла за Бога Творецот Кој се создал co бесконечна премудрост, co Својата добрина,

Својата семоќ, Кој и тебе те створил по својот образ и подобие.

Ако добиеш или поседуваш пари или некое богатство, помисли дека нашето неисцрпно богатство, од Кое потекнуваат сите богатства на душата и телото, нашиот Извор од кој непрекинато истекуваат сите богатства – е Бог, а тогаш заблагодари My од сѐ срце и не го заклучувај своето богатство кај себе, за да не си го заклучиш и влезот во твоето срце за непроценливото и живо богатство – за Бога.

Напротив, од своето богатство подели на оние на кои им е потребно, на своите сиромашни браќа, бидејќи тие и се оставени во овој живот, за ти, на нив, да би можел да ја докажеш својата љубов и
својата благодарност на Бога и за тоа да се удостоиш во вечноста од Бога за добиеш награда.

Погледнеш ли бел, сребрен сјај, т.е. сребро, не измамувај се co него, туку помисли дека и твојата душа треба да биде бела и да заблеска co делата Христови.

Ако пак видиш златен cjaj или злато, не измамувај се од него, туку помисли си дека твојата душа треба да стане како co оган исчистено злато и дека Господ сака и тебе самиот да те просветли како сонце во вечното, светло Царство на Својот Отец, помисли си дека ќе го видиш вечното, незалезно Сонце на правдата, Бог во Трите Ипостаси, Пресветата Владичица Богородица и сите небесни сили, и свети луѓе, исполнети co неискажлива светлина, како блескаат co излевање на светлина.

+++

Нека биде волјата Твоја.

На пример, кога сакаш и co сите сили се трудиш да се ослободиш од болеста и да оздравиш, но и покрај тоа остануваш болен, кажи:

Нека биде волјата Tвoja;

кога нешто преземаш, а твоето преземање никако не успева, кажи:
Нека биде волјата Твоја;

кога на другите им правиш добро, a на тебе ти плаќаат co лошо, кажи:
Нека биде волјата Твоја.

Нималку не се разбеснувај ако се случува нешто спротивно на твојата волја.

Научи се во cѐ да се покоруваш на волјата на Отецот небесен.

Ти би сакал воопшто да немаш искушенија: меѓутоа, непријателот секојдневно те мачи co нив, те разгорува и на сите начини те измачува; не разбеснувај се, туку кажи;

Нека биде волјата Твоја.

Пренесено од книгата “Како да достигнеме светост” од Св. Јован Кронштадски
Подготви Мина Даниловска

Source: https://pokajanie.mk/2022/07/27/34843/

Share:

Example Admin User

Numquam earum rerum voluptas dolorum est est dolore. Sint aliquid provident voluptas laboriosam in id tenetur. Natus reiciendis voluptates ipsum itaque et nulla at. Explicabo et qui dolorem a odio placeat minus. Debitis delectus expedita voluptatem dicta earum aut. Quia ut maxime voluptatem voluptas. Doloribus tempora repellendus at voluptas.

All author posts

Related Posts

Image Description
7 months ago

“Синко, дај ми го мене срцето”!

Каква духовна моќ има кажуваната, усна молитва, која главно ја творат верниците? Нема голема моќ молитвата која се твори само co јазикот и гласот, бидејќи во текот на молитвата Бог го побарува од човекот повеќе неговото срце, отколку зборовите на устата и Јазикот. Бидејќи, почујте што вели: “Синко,...

Image Description
1 year ago

Ете, вака оние што умираат, co нас разговараат…(Свети Ефрем Сирски)

Некoj од тие што умираат велат: “Проштевајте, браќа, проштевајте. На далек пат појдувам, на пат, по кој никогаш не сум чекорел; одам во нова за мене земја, од која никој никогаш не се вратил, во земја непозната и не знам кој таму ќе ме пречека. Еве појдувам, и никогаш кај вас нема да се вратам....

Image Description
2 years ago

ОХ, ДУХУ СВЕТ, НЕ ОСТАВАЈ МЕ!

(Покајанието патот во Царството Божјо – Старец Филотеј Зервахос) Со покајание се учиме во љубовта Божја. Сите чесни и смирени луѓе кои што се послушни и воздржани и кои што се каат за своите гревови веќе се на Небото и го гледаат нашиот Господ Исус Христос во слава, ја слушаат Херувимската песна и з...