Како духовно да го започнете денот

Example Super-Admin User · 4 weeks ago

    1 minute, 14 seconds


Како духовно да го започнете денот


Присилете се да се разбудите рано наутро со овој распоред. 

Штом ќе се разбудите, свртете го умот кон Бога: направете Крстен знак и заблагодарете Му за ноќта што помина и за сите Негови благослови за вас.

Побарајте од Него да ги води сите ваши мисли, чувства и желби, така што сè што ќе кажете или правите да му биде угодно. Додека се облекувате, запомнете дека Господ и вашиот Ангел чувар се присутни. Замолете го Господ Исус Христос да ви ја облече облеката на спасението.

По миењето започнете со утринската молитва. Да се ​​молиш на колена, со концентрација, почит и кроткост, како што доликува пред очите на Севишниот. Замолете Го да ви даде вера, надеж и милост, како и смирена сила да прифатите се што може да ви донесе новиот ден - тешкотиите и проблемите.

Замолете го да ги благослови вашите напори. Побарајте помош, да завршите одредена работа што ја извршувате, да успеете да останете неповредени од конкретен грев.

Ако знаеш да читаш, прочитај нешто од Библијата, особено Новиот Завет и Псалмите. Внимателно читајте за да го примите духовното просветлување кое ќе го доведе вашето срце до покајание. Откако ќе прочитате малку, застанете и размислете за она што сте го прочитале, а потоа продолжете понатаму и слушајте што вели Господ во вашето срце.

Обидете се да потрошите најмалку петнаесет минути размислувајќи за учењата на нашата вера и духовната корист од она што го читате.

Секогаш благодарете му на Господа што не дозволи да загинете во вашите гревови, туку се грижи за вас и на секој можен начин ве води во Царството Небесно.

Со ова што ти го кажав, прави го секое утро како во тој момент да си решил да станеш христијанин и да живееш според Божјите заповеди.

Архиепископ Платон Костромски и Галичски

Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/06/blog-post_67.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
1 week ago

Јас би сакал да ве избркам од храмот со камшик...

 Јас би сакал да ве избркам од храмот со камшик... Литургијата завршува. Владиката Питирим Нечаев излегува со Светиот Путир и почнува да го причестува на народот. Целиот храм ита кон него, се формира мало гурање во првите редови. Повикува свештеник, му го подава Путирот и влегува олтарот.Излегува со...

Image Description
2 weeks ago

Преподобен Наум Охридски

„Оние, пак, кои се Христови, го распнаа телото своесо страстите свои и похотите“ (Гал. 5, 24) Распадливата и минливата убавина од овој свет ги привлекува кон себе луѓето кои жеднеат за неа, па тие, заради малку сласт, се колебаат во своите чувства и во својот ум, па не само што го презираат ветен...

Image Description
1 month ago

Помина уште еден ден

  Помина уште еден денПомина уште еден ден. Работа, помисли, проблеми, афери...Но, почекај малку.Дури и сега, непосредно пред да заспиеш, спомни го Бога. Уште сега, пред да се одморите од борбата на немилосрдното секојдневие, молете се. А ако немате храброст да станете, молете се некое време додека...