Title : Кој може да биде ученик Христов?! (Митрополит Наум)

Кој може да биде ученик Христов?! (Митрополит Наум)

Example Admin User · 1 year ago

    0 minutes, 0 seconds


Кој може да биде ученик Христов (01.12.2020 11:35)

„Со Него одеше многу народ; а Он се заврти и им рече: ’Ако некој дојде при Мене и не го намрази татка си и мајка си, жената и децата свои, браќата и сестрите, па дури и душата своја, тој не може да биде Мој ученик‘.“

Видете го денешново евангелско четиво (Лука 14, 25–35); што значи тоа да ги намразиме своите најмили?

Како тоа, да ги намразиме? Нели требаше да ги љубиме?

Накратко.

Да, треба да ги љубиме; но секогаш кога ќе бидеме поставени пред краен избор – Богочовекот Исус Христос или кој било (или што било) од тие што ни се најмили, ние Го бираме Него, а не кој било (или што било) од нив, па дури и да се во прашање сите и сѐ заедно.

Значи, заради Господ Исус Христос подготвени сме да се откажеме од сѐ најмило, но од Него, за никого и за ништо, не се одрекуваме.

Тоа го направиле мачениците, тоа го направиле вистинските монаси, тоа го направиле сите свети.

Во очите на светот тоа изгледа како омраза кон татка си и мајка си, жената и децата свои, браќата и сестрите, па дури и душата своја; да не спомнувам род, народ, татковина и сл.

Но, христијанинот најдобро знае дека без вистинска љубов кон Христос не постои вистинска љубов кон никого и кон ништо.

„Така и секој од вас, кој не се откаже од сè што има, не може да биде Мој ученик.“

Пресвета Богородице, спаси нас!

Митрополит Струмички Наум

Source: https://pokajanie.mk/2020/12/01/30055/

Share:

Example Admin User

All author posts

Related Posts

Image Description
9 months ago

Дедо Наум – Гордиот разум не може да се потпре на довербата во Бог!

Неколку едноставни забелешки (07.02.2021 16:51) Гордиот разум не може да се потпре на довербата во Бог, на смирението и на послушанието кон духовниот отец, т.е. не сака да расте, зрее и осознава во Бог и преку Бог, туку самиот од себе и преку себе, и затоа му се потребни нови и многу информации...

Image Description
10 months ago

Митрополит Струмички Наум: СЕКОЈ САКА ДА Е НЕКОЈ, НИКОЈ НЕ САКА ДА РАСТЕ (02.01.2021)

 Секој сака да е некој, никој не сака да расте (02.01.2021 10:54)Многу луѓе се незадоволни од одредени состојби. Тие состојби може лично да ги засегаат, а може да ја засегаат пошироката јавност, како и целото општество.Сите тие сакаат таквите состојби да се променат и мнозина од нив својата жел...

Image Description
2 months ago

архим. Георги Капсанис: ВО ЗНАК НА НАШАТА ЉУБОВ

ВО ЗНАК НА НАШАТА ЉУБОВДенес, браќа мои, повторно го слушнавме словото Господово во светото Евангелие: „Кој сака да врви по Мене, нека се одрече од себе, нека го земе својот крст и нека оди по Мене“ (Марко 8:34). Ете, дојдовме до неделата по Воздвижението на Светиот Крст, празник што го одбележавме...