Мора да научиме да се будиме со Господ и да одиме во кревет со Него, да јадеме, да работиме и да одиме со Него.

Example Super-Admin User · 2 weeks ago

    1 minute, 5 seconds


 Мора да научиме да се будиме со Господ и да одиме во кревет со Него, да јадеме, да работиме и да одиме со Него.


Прашање:  Што е најважно за духовниот живот на човекот?

Одговор:
- Да го зачуваме мирот во нашите срца.
Не дозволувајте овој мир да биде нарушен од која било причина. Во нашите срца мора да владее мир и тишина.
Состојбата на дигестивните духови се состои од хаотични помисли. Нашиот ум, сепак, мора да остане фокусиран, неподелен и трезен. Бог може да влезе само во ум кој е неподелен.

Заедно со одржувањето на мирот во срцето, практикувајте тишина пред Бога. Тоа значи постојано да бидеме свесни дека стоиме пред присуството на Господ и дека Тој постојано не гледа. Мора да научиме да се будиме со Господ и да одиме во кревет со Него, да јадеме, да работиме и да одиме со Него. Господ е сеприсутен во сè.

Можеме да го најдеме Божјото царство во нас. „Спушти се во твоето срце и таму ќе ја најдеш скалата што води во Царството Божјо“, вели Свети Исак Сирин.

Светата Библија нè учи дека „Царството Божјо е... правда и мир и радост во Светиот Дух“ (Рим. 14:17). Првиот чекор на патот кон заедницата со Бога е целосното давање на себеси Нему. После ова, Божјата енергија е таа што работи во нас.

Заедништвото со Бог значи дека Бог живее во нас и дека Неговата енергија работи во нас. Нашиот дух го облекува Бога и Тој владее со сите наши емоции, волја и ум. А ние сме како алатка во Неговите раце. Ги движи нашите помисли, желби и емоции и ги насочува нашите зборови и делата на нашите раце.

Старец Тадеј Витовнички 

Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/06/blog-post_55.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
2 weeks ago

Побарајте прошка од Господ

 Побарајте прошка од Господ Меѓутоа, ако по Крштевањето човек живее не како христијанин, туку како паган, навредувајќи го Господа со секакви гревови и не се кае за нив, и ако не ја исчисти душата од гревовите, ќе испадне дека е како некрстена личност. Затоа често слушаме од неверниците: „Еве, верниц...

Image Description
2 years ago

Поуки од Преподобен Нил Синајски

78. Кога за време на твојата молитва ќе помислиш, дека немаш потреба да плачеш за твоите гревови, тогаш види колку си оддалечен од Бога и дека треба секогаш да живееш во Hero,- и тогаш ќе пролееш топли солзи. 79. И навистина е така, сознавајќи колку си беден и ништожен, слатко ќе поплачеш, прекорува...

Image Description
1 week ago

Слово за денот на славното Вознесение според телото на нашиот Господ Исус Христос

   Слово за денот на славното Вознесение според телото на нашиот Господ Исус ХристосОној кој слезе, и Тој се вознесе, над сите небеса, за да исполни сè (небото и земјата) (Еф. 4,10).Горенаведените зборови ги земам јас, возљубени браќа и сестри, од посланието на Свети Апостол Павле до жителите на паг...