о. Стивен Фримен – Аскетизам и нормалност

Example Super-Admin User · 4 months ago

    1 minute, 43 seconds


Секогаш ми се чини дека наидувам на два вида луѓе, кога се во прашање подвижниците. Едниот вид се оние кои се трудат да направат премногу прерано, брзо им се смачува од себе и после тоа прават малку или ништо. Другиот тип на луѓе од страв прават многу малку и повторно остануваат во истата состојба.
Чудно, но крајот и на и на едните и на другите е ист. Подобро би било на својот подвиг, пост и молитва им приоѓаме со смирение и да не се избезумуваме себеси. Свети Серафим Саровски вели: Не треба да се подвизуваме над своите можности, туку треба да се трудиме нашиот слуга – телото – да биде предадено и способно за доблеста. Треба да се оди по средината на патот: да не се осврнуваме ни надесно ниту налево (Изреки 4, 27); и треба на духот да му го дадеме духовното, а на телото телесното; поради одржуваме во живот на време треба да го земаме она што ни е потребно, за живот во заедницата она што законски се бара, во согласност со зборовите од Светото Писмо: Подајте го царевото на царот, а Божјото на Бога (Мат. 22: 21).

Човекот мора да се спушти во слабоста и несовршеноста на душата и да ги прифати нејзините мани како што ги прифаќаме недостатоците на другите; меѓутоа човекот не смее поради тоа да стане мрзелив, туку треба да се поттикнува на подобро. Можеби некој изел повеќе или направил нешто слично на она што е природно за човечката слабост – не вознемирувајте се поради тоа и не додавајте сол на раната, туку насочете се на поправање и истовремено трудете се да го зачувате мирот во душата, по зборовите на Апостолот: Блазе на оној кој не се осудува себе самиот за она што го одобрува (Рим. 14, 22).

Истата мисла е содржана и во зборовите на Спасителот: Вистина ви велам, ако не се обратите и не бидете како деца, нема да влезете во царството небесно. Ако телото е изнемоштено од подвижничкиот труд или болест, треба да го зајакнеме со умерен сон, храна и пијалак, неводејќи сметка за времето кое поминува.
Исус Христос после воскреснувањето на Јаировата ќерка: … веднаш заповеда да ѝ дадат да јаде (Лука 8, 55).
Секој успех во што било треба да Му го упатуваме на Господа и со Пророкот да кажеме: Не нам Господе, не нам, туку на Твоето име дај Му слава (Пс. 113, 9)

.https://www.cudo.rs/%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d0%bc-%d0%b8-%d0%bd%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82/?fbclid=IwAR3Ge9tB1z28fLPNyh5cNLRuJL7C5vzQwrz6Un6rL956xHT2uZn_cOWx43g

Source: https://www.tiveriopol.mk/o-stiven-frimen-asketizam-i-normalnost/

Share:

Example Super-Admin User

Perferendis aliquam velit aut non qui voluptas. Velit est voluptatem qui eum rem laboriosam ut. Blanditiis magni earum quo unde repudiandae sequi. Delectus autem quis dolores. Ut rerum aut illum possimus. Officiis placeat ducimus aut harum quos. Est in aspernatur animi. A aut et esse ex dolore sed. Incidunt rerum sed modi culpa. Expedita quia inventore iure aliquam. Itaque laboriosam vel fugiat aut.

All author posts

Related Posts

Image Description
2 years ago

Здраво ли е воздржувањето од секс?

Прашање: Како медицинско лице, како ќе ја коментирате тезата за штетата од сексуалното воздржување? Тоа речиси е уште едно оправдување и извинување за распуштен живот. Како искази од типот: „секој го прави“, „зошто да не, што ќе ми се случи“, „треба да се собира искуство“, „корисно е“, „ми се пра...

Image Description
10 months ago

Подготовка за исповед! (Прв дел)

Схиигумен Сава Псково-Печерски Исповедта – двери за нашето враќање кон црквата Подготовка за исповед Кога ќе почнеш да се подготвуваш за исповед, пред сѐ, испитај ja својата совест, погледни длабоко во своето срце. Погледни до коja мерка е извалкано од гревови. Co Божја помош, потсети се на сите гре...

Image Description
2 weeks ago

Преподобниот Старец од Парос Филотеј Зервакос

Преподобниот Старец од ПаросФилотеј Зервакос(1884-1980)Преподобниот Старец Филотеј Зервакос се роди во 1884 во селото Пакија, близу до гратчето Молаи Лакониски.Неговите благочестиви и богобојазливи родители, Панајотис и Екатерина, при светото Крштение на нивниот син му го дадоа името Константин.Ушт...