Отечки изреки (2)

Example User · 3 years ago

    0 minutes, 24 seconds


Не можеш самиот да ги уништиш страстите, туку помоли Го Бога и Он ќе ги уништи нив, ако тоа е полезно за тебе.

свети Анатолиј Оптински

Еден старец бил запрашан: „Како можам да Го најдам Бога?“ Тој одговорил: „Постејќи, бдеејќи, трудејќи се, посветувајќи се, а најмногу од сè, расудувајќи. Ти велам, многумина си ги повредија своите тела без расудување и си заминаа од нас, без никакво преуспевање. Нашите усти смрдат од пост, го знаеме Писмото напамет, ги кажуваме Давидовите псалми, но го немаме она што Бог го бара: милосрдие и смирение“.

свети Макариј Велики

Source: http://mistagogia.mk/otecki-izreki-2/

Share:

Example User

Placeat id pariatur et eos et nostrum. Voluptas cupiditate non sunt. Iusto impedit dolorum eaque deleniti molestiae numquam praesentium. Voluptas eligendi nulla quo ipsa dicta maiores accusamus. Voluptate impedit et voluptas id magni. Magnam vero autem autem accusantium nesciunt. Sunt ad quas atque aut dolorum. Voluptatibus similique quidem culpa cumque quia officiis nisi.

All author posts

Related Posts

Image Description
1 month ago

Еве, таквите семејства се благословени и среќни! (Совети од старец Харалампиј)

ЗА МОЛИТВАТА Блаженопочинатиот Старец сметаше дека некои работи се неопходни, како предуслов, за напредување на монасите. Првата е послушание, а другата доследно исполнување на духовните обврски, т.е. востановеното ќелијно правило, осамена молитва и редовно учество во заедничките богослужби. Бидејќи...

Image Description
2 years ago

Страстите се училиште на добродетели - паѓајки се учиш да стануваш

Страстите се училиште на добродетели - паѓајки се учиш да станувашСекогаш кога го гледам ликот на преподобната Марија Египетска, мислам, дека страстите никогаш нема да не напуштат, туку се преобразуваат и трансформираат. Залудно се камшикуваме за да ги искорениме. Потребно е, со помош на Благодатта...

Image Description
1 month ago

ФАРИСЕЈСКАТА СТРУКТУРА НА ПСИХИЧКИОТ КОНФЛИКТ

Основната структура на психичкиот конфликт е фарисејска. Главните карактеристики на фарисејската структура се првенствено две: надворешно однесување и внатрешно психодинамично дејство.Надворешно фарисејско однесување. Фарисејската структура на менталниот конфликт е изразена во следните специфични ел...